A nap ételei: Hideg szőlőleves és nuss stangl

2014. szeptember 02. 14:36 - Közép-Dunántúl a Királyi Régió

szőlő.jpg

Kétségtelenül itt van az ősz, ezt mutatja az időjárás is és az iskola is elkezdődőtt tegnap. Ennek az évszaknak azonban nemcsak "rossz" oldala van: terem a szőlő, amelyből nagyon finom leves is készíteni:

Hideg szőlőleves
Hozzávalók: másfél kg szőlő, 3 evőkanál cukor, néhány darab egész fahéj és szegfűszeg, 1 dl főzőtejszín, 2,5 dl fehérbor.

A megmosott szőlőt leszemezzük és fazékba tesszük. Felengedjük annyi vízzel, hogy ellepje, és szükség szerint cukorral édesítjük. Egy teatojásba beletördeljük az egész fahéjat, mellétesszük a szegfűszeget, és ezt is a levesbe rakjuk. Néhány percnyi forralás után a teatojást kivesszük, a levest a szőlővel összeturmixoljuk. Ezután szűrőkanálon átpasszírozzuk, hogy a szőlő magjai, és héja ne kerüljön az ételbe. Újra átmelegítjük, tejszínnel, és borral összeforraljuk.
Hűtés után kínáljuk.

 A másik őszi gyümölcs a dió, amelyből a Móri Borvidéken nagyon finom sváb különlegességet készítenek, amely a környéken az esküvők elmaradhatatlan süteménye:

nusstangl.jpg

Fotó:www.minalunk.hu

Nuss stangl – diós rúd
Hozzávalók: 10 tojás fehérje, 1 kg dió, 1 kg porcukor, 1 vaníliás cukor, 5 csepp citromlé, a deszka szórásához liszt, a tepsi kenéséhez sertészsír.

A dió ¾ részét finomra, a többit durvára daráljuk, és összekeverjük. A tojások fehérjébe beletesszük a porcukrot, és a vaníliás cukrot, és gőz felett kemény habbá verjük.
Felét a dióba gyúrjuk, a többit díszítéshez félretesszük. A tészta felét erősen meglisztezett gyúródeszkán kézzel, és sodrófával hosszú, kb. fél cm vastag rúddá sodorjuk. Egy centis stanglikat vágunk belőle, amit kizsírozott tepsibe helyezünk, és előmelegített sütőben, takarékon inkább csak szárítunk, mint sütünk. 10-15 perc alatt elkészül.
Ezután a másik felét is ugyanígy elkészítjük.
A megsült rudacskákat a tepsiben hagyjuk kihűlni. A félretett tojáshabot néhány csepp citromlével, gőz felett újra átdolgozzuk, majd ezzel díszítjük ki a stanglikat. Egy éjszakán át szikkasztjuk, utána lehet tálcára rakni. Hetekig eltartható, nagyon finom sütemény.

Töppedt szőlőből készül Móri Ezerjó vagy Ezerjó Aszú illik hozzá.

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonkozepdunantulon.blog.hu/api/trackback/id/tr96659055

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása