Tikverőzés Mohán!

2015. február 15. 22:36 - Közép-Dunántúl a Királyi Régió

moha2.JPG

A tikverőzést Székesfehérvártól néhány kilométerre, Mohán tartják a farsang utolsó napján, azaz húshagyókedden, tehát ebben az évben február 17-én.

A nevét a jelképes "tyúkverésről" kapta, a tyúkok fenekét furkósbottal megütögetik, amely a jószág termékenységét hivatott elősegíteni.

A 14-20 év körüli legények  maskarába öltöznek: rongyszalagokkal gazdagon díszített bohócnak, fehérruhás szalmatöröknek, szerencsehozó kéményseprőnek, és a legfiatalabb alakoskodók lánynak. A maskarások végigjárják a falut, és minden udvarba betérnek, hogy összegyűjtsék a tyúkólakban talált tojást, mint a termékenység és bőség szimbólumát. A tikverőzőket a házaknál a tojáson kívül ma fánk és bor is várja, az összegyűjtött több száz tojásból pedig az esti mulatságra rántotta készül. Ezzel a lakomával és tánccal zárul Mohán a farsang.

A tikverőzők korommal kenik be a házak lakóit és mindekit, akivel találkoznak. :)

 A mohai tikverőzés 2011 szeptemberében felvételt nyert a SZELLEMI KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG NEMZETI JEGYZÉKÉRE.

www.moha.hu

Szólj hozzá!
Címkék: Moha tikverőzés

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonkozepdunantulon.blog.hu/api/trackback/id/tr207178889

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása