Koronázási Ünnepi Játékok a Királyok városában

2015. augusztus 11. 14:04 - Közép-Dunántúl a Királyi Régió

Székesfehérvár augusztus közepétől már évek óta benépesül és a nyár megkoronázásaképp méltó fesztiválsorozattal búcsúzik a nyári szünettől. Nincs ez másképp az idei évben sem. Igazán gazdag programkínálatot vonultattak fel a szervezők, ahol mindenki megtalálja az ízlésének megfelelőt. Ha mindet végig akarod látogatni, akkor előre jelzem, lesz mit!

kuj_aug_20_06_kicsinyitett.jpg

Kép ©: www.koronazas.hu

Augusztus 15-én 10 órakkor több helyszínen indulnak az események: a Rác utcában és környékén, a Várfal parkban és a Városház téren, melyek egészen augusztus 17-ig tartanak.

A fehérvári Rác utca átváltozik egy élő kézműves térré, ahol megismerheted a fazekasság történeti korszakait, a Fejér megyei hagyományokat, a mesterség ókori és újkori fortélyait. A foglalkozásokon és az egész napos, színes kirakodóvásárban megismerheted a szövés, fonás, sallangkészítés, éremverés, gyöngyfűzés, fafaragás, csuhézás, csipkeverés, papírmerítés és bőrözés technikáit is.

Részletes programot ITT találsz!

A Rác utca és a Halász utca közti füves területen középkori bemutatók, kézműves foglalkozások, lovas programok, fegyvermustra teszik izgalmassá a készülődést az esti nagy csatajelenetre. A várjátszóban az ifjakat célba lövés, vívás és sárkányviadal, a Tündérkert Labirintusban a kis királylányokat kincskeresés várja, ahol koronát viselve, tüllökbe öltözve visszatérhetnek a középkor világába.

Részletek ITT.

A Városház teret középkori vásározók veszik birtokba, ahol lesznek játékok, piaci perpatvar, bűbáj sarok, jóslás, boszorkányüldözés, vallatás, kakas-ütő játék, élőképek Könyves Kálmán korából, bábjáték és táncelőadás. Egész nap középkori térzene kíséri az eseményeket.

kuj_koronasasi_unnepi_jatekok_2.jpg

Kép ©: www.koronazas.hu

Ja, és még te is magadra öltheted a középkori gúnyákat és hajviseleted is elkészítik a kornak megfelelően!

Részletesen ITT a program.

10-19 óra között a 13, közel 5 méteres óriásbábot kísérheted figyelemmel, melyek 4 helyszínen megállva  egész napos attrakcióval szórakoztatnak. Útjukat gólyalábasok és zenészek kísérik.

kuj_oriasbab_gyujtes_jpg.jpgKép ©: www.koronazas.hu

A helyszínekről és a programokról ITT.

Az est egyik kiemelkedő eseménye a Koronázási szertartásjáték a Nemzeti Emlékhelyen. Az idei évben Könyves Kálmán legendája kel életre. Forgatagos történet az Árpád-ház egyik legeredetibb, legjelentősebb és egyben legtragikusabb sorsú királyáról, Könyves Kálmánról. Egy történet a papnak nevelt fiúról, akiből király lesz. A szerető bátyról, aki uralkodása nagy részében öccsével kénytelen háborúzni. A férjről, akinek romba dől az élete. A királyról, akit kora legműveltebb uralkodójaként egész Európa tisztel. A hódítóról, aki karddal és ésszel csatákat, háborúkat nyer. Tűz és víz. Pokol és menny. Egy középkori, de mégis ízig-vérig modern életút lebilincselő története.

Mindent megtudhatsz az előadásról ITT.

Este 9-től egészen éjfélig tehetsz sétát mindhárom nap a Fény utcáján, ahol a Könyves Kálmán legendák megelevednek. Nagy élmény a házak falára vetített óriási képregények, végig a Fő utcán.

kuj-3d_vetites_jpg.jpg

Kép ©: www.koronazas.hu

És ezzel még mindig nincs vége! Az igazi éjszakai baglyoknak folytatódnak az éjszakai programok, este 9 órától a Kossuth udvar és a Pelinkár udvar adja a helyszínt hozzá. Hogy mik lesznek? Kattints IDE.

Augusztus 18-án a Nemzeti Emlékhely otthont ad a Musica Sacra-nak. Bár Puccini neve egybeforrt az opera fogalmával, több vallásos témájú művet is komponált. Ezek alkotják a 2015-ös Musica Sacra csodálatos programját. A Puccinire jellemző gazdagon áradó dallamvilág és a zenéjében rejlő érzelmi fűtöttség, titokzatosság ezen műveiben éppúgy jelen vannak, mint operáiban. A méltán népszerű zeneszerző káprázatos szépségű műveit a világ legnagyobb színpadainak sztárjai tolmácsolásában hallhatjátok. Az est vendégkarmestere Carlo Ponti Jr.

kuj_plakat.jpg

Az információ és a képek a http://www.koronazas.hu/ oldalról származnak.

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonkozepdunantulon.blog.hu/api/trackback/id/tr837697900

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása