Mesés helyek között...

2015. október 13. 16:18 - Közép-Dunántúl a Királyi Régió

Az egyik népszerű  honlap szerkesztői összegyűjtötték hazánk legmesésebb helyeinek tartott látnivalókat, szám szerint 10-et, melyek között szép számmal találunk közép-dunántúli attrakciókat is. Hogy melyek ezek?

1. Csesznek vára

A XIII. században épült gótikus vár egy sziklaszirten magasodik, a 82-es út közelében. A várat a XV. században a Garai család, az akkori birtokosok lovagvárrá építették át, így lett az alacsony, belső tornyos kis vár impozánsá. A vár egész évben, minden nap látogatható, azonban jelenleg állagmegőrzési és rekonstrukciós munkálatok is folynak.

csesznek_31816_a5_kicsi.jpg

Fotó: MT Zrt., fotóarchivum

TIPP>>> ha Csesznekre kirándulsz, keresd fel a via ferrata-t, azaz vasalt utat, ahol kipróbálhatod magad könnyebb és nehezebb pályákon is. Bővebben a lehetőségről ITT olvashatsz.

2. Tatai vár

A tatai Vizivár az Öreg-tó partján kiváló kiindulópontja egy városnéző sétának, mely Luxemburgi Zsigmond és Mátyás király idejében hazánk egyik legszebb reneszánsz épülete volt. Őszi kirándulásod alkalmával számolj azzal, hogy az Öreg-tavon hajnalban és napnyugtakor hihetetlen mennyiségű vadlúd tanyázik. Csodálatos látvány a város szívében a természet egy karnyújtásnyira.

tata_dsc3732_kicsi.jpg

Fotó: MT Zrt., fotóarchivum

TIPP>>> Ha játékos kedvvel szeretnéd felfedezni a várost, a Tattami kalandjáték pont neked való! Keresd fel a helyi Tourinform irodát a játék füzetéért és máris indulhat az időutazás!

3. Magyas-Bakony

A „Bakonynak különös híre-neve, csodálatos bája, s leírhatatlan varázsa van” – fogalmazott egykor Eötvös Károly. Ősi legendák, rejtélyes kalandok kelnek életre az erdőség ösvényei, barlangjai, falvai, dombjai nyomán. A Magas-Bakony zárt erdői, sötét szurdokai, mintegy 30 barlangja rejtegette egykor a híres bakonyi betyárokat is.

A Magas-, vagy Öreg-Bakonyban találhatóak a hegység legmagasabb hegyei, a Kőris-hegy, a Kék-hegy, Som-hegy, a Középső-Hajag és a Papod. Így máris érthető az elnevezés!

Itt található a több, mint 900 éves település, a Bakony fővárosa, Zirc. Nemcsak kiváló mikroklíma, arborétum és a túrák kiindulópontja, a "0 km-es bakancs" található itt, hanem évszázados történelmi falak, a Zirci Apátság, a Bakonyi Természettudományi Múzeum és a Reguly Antal Műemlékkönyvtár is. A kialakított Látogatóközpont látványos, interaktív eszközökkel szemlélteti a történelmi eseményeket és örökségeket.

_dsc7324_5_6_fused.jpg

Fotó: MT Zrt., fotóarchivum

TIPP>>> Ha Zircen jársz, ne feledd a helyben, hagyományos receptek alapján készült kézműves söröket megkóstolni, melyek nem is készülhetnének jobb helyen, mint az Apátság pincéjében!

4. Károlyi-kastély, Fehérvárcsurgó

Fehérvárcsurgón a Károlyi-kastélyba érve az az érzés fog el mindig, hogy itt megállt az idő és belecsöppentem egy világba, egy olyanba, ahol a báj és a kellem összeforr a kultúrával. A kastély kiváló helyszíne kiállításoknak, koncerteknek, kulturális rendezvényeknek. Étterme és vendégszobái a turisták előtt is nyitva áll. A csodás őszi napsugarak ölelésében, a teraszon elfogyasztott csésze tea pedig megkoronázása a látogatásnak.

kastely_nyugatrol.jpg

Fotó: Károlyi-kastély, Fehérvárcsurgó

5. Római fürdő (Gaja-völgy)

A Gaja-völgy igazán kedvelt kirándulóhely, egyik igazi természeti különlegessége pedig az un. Római fürdő. A meredek falu szurdokvölgy mélyén vízesés zubog a patak medrébe. A hely Jásd, vagy Bakonynána felöl közelíthető meg. A völgy oldalában felfedezhetjük a hírhedt betyár, Savanyú Jóska barlangját is.

romai-furdo_bakony_szokrenyes_anita_kicsinyitett.jpg

Fotó: Szökrényes Anita

TIPP>>> Tovább a Gaja-patak mentén találhatod a Gaja-völgyi Tájcentrumot. Fehérvárcsurgóról a 81. sz. úton haladva akár arra felé is veheted az irányt a kastélylátogatás után. Olyan különlegességeket találsz ott, mint pl. a Vaskereszt, amiért érdemes megászni a hegyoldalt, a Millenniumi fa, késő bronzkori halomsírok, Ádám-Éva fa, Alba Regia forrás, Vasutas pihenő, Károly-kilátó és három barlang: Gaja-szurdok sziklaürege, Rigó-lyuk, Sobri Jóska-barlangja.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonkozepdunantulon.blog.hu/api/trackback/id/tr377962226

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása