Szentjánosbogár-séták – avagy a természet egyik fénylő csodája

2016. június 14. 11:17 - Közép-Dunántúl a Királyi Régió

Szent Iván éjhez közeledve ismét „csodában” lehet részed, ha a kellemes nyárias estéket sétával töltöd – bizonyos helyeken – és nyitott szemmel jársz. Ugyanis az idei évben is megkezdődött a szentjánosbogarak rajzása. A természet csodája számos helyen megfigyelhető, szervezett séták során, ahol szakvezetéssel nemcsak a jelenséget, de az adott térség természeti és kulturális értékeit is megismerheted.

mecsbogar_fesztival_facebook_oldalarol_1.jpgfotó: Mécsbogár Fesztivál facebook oldala

A Közép-dunántúli régióban a következő helyszíneken lesznek séták: Agostyán, Alcsúti Arborétum, Bakonybél, Dinnyés, Eplény, Lovasberényi Kastélypark, Nagyegyháza (Hangistálló), Rácalmás és Tata.

Az esti séták 1,5 óra időtartamúak és 20:30-kor indulnak minden nap. A szentjánosbogarak kb. 21:17 – kor kezdenek világítani és este 10 előtt lekapcsolják fényeiket.

De mi is ez a jelenség?

A nagy szentjánosbogarak rajzása, azaz a Lampyris noctiluca párzási időszaka, amikor a fűben, az aljnövényzeten várakozó röpképtelen nőstények világítva várják párjukat. A hímek – akik sokkal kisebbek a nőstényeknél – szintén világítanak, s röpködve keresik rövidke életük értelmét.

A vezetett Szentjánosbogár-séták 2007-ben indultak az Alcsúti Arborétumban, kis létszámokkal, szinte családias hangulatban. Az első évben 35 fő vett részt a programon, majd néhány év alatt 4800 főig nőtt a látogatók száma és nyolc-tíz napos programsorozattá változott. Aztán amikor 2015-ben az UNESCO Nemzetközi Fény Évében hazánkban a Nagy Szentjánosbogár lett az év rovara és több Nemzeti Parkunkban tartottak vezetett sétákat, már több, mint 12.000 látogató volt kíváncsi a Mécsbogár Fesztiválra.

Az idei évben is az Alcsúti Arborétum a központi helyszíne az eseménynek, ahol június 18-tól indulnak az esti séták szakavatott vezetőkkel.

Az eseményre korlátozott számban lehet jelentkezni, melyre ITT regisztrálhatsz!

Kedvcsinálóként nézd meg a tavalyi rajzásról készült rövidfilmet!

 Aktuális információkat a Mécsbogár Fesztivál FB oldalán találhatsz.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonkozepdunantulon.blog.hu/api/trackback/id/tr78808294

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása