A hét helyi terméke: etyeki kézműves csokoládé

2016. május 24. 11:34 - Közép-Dunántúl a Királyi Régió

"Milyen csokoládét szeretek? A kerek csokoládét, a szögletes csokoládét, a hosszú csokoládét, a rövid csokoládét, a gömbölyű csokoládét, a lapos csokoládét, a tömör csokoládét, a lyukas csokoládét, a csomagolt csokoládét, a meztelen csokoládét, az egész csokoládét, a megkezdett csokoládét, az édes csokoládét, a keserű csokoládét, a csöves csokoládét, a mogyorós csokoládét, a tejcsokoládét, a likőrös csokoládét, a tavalyi csokoládét, az idei csokoládét, és minden olyan csokoládét, amit csak készítenek a világon."  - ahogy Csukás Isván Pom-pom meséjében szerepel...

gingallo.JPGfotó: gingallo.hu

Ha te is valahogy hasonlóan viszonyulsz a csokoládéhoz, vagy igazi ínyenc vagy, látogass el Etyekre, ahol a Gingalló műhelyben nemcsak megkóstolhatod a remekműveket, de el is lesheted a mesterfogásokat.

A műhely lelke Godó Viktória, Chocolatier, akit az Etyeken megrendezett fesztiválok gasztronómiai élményei inspiráltak arra, hogy ő is bekapcsolódjon valamivel. Ez lett a Gingalló Csokoládé.

Viktória célja, hogy a kreativitást, a minőséget és a természeteshez való ragaszkodást egyesítse és megfeleljen az Etyekre látogatók igényeinek.

Ebbe a különleges világba csöppenhetsz bele te is, ahol a bonbon kreációktól a táblás csokoládékig számos ízen keresztül vezet az út. Van tojáslikőrös, szilvapálinkás (szigorúan környékbeli alapanyagokkal), mogyorópralinés, rozmaringos, bio, narancsos, ét- és tejcsoki, sőt még sós karamell is. És a lista még korántsem teljes!

gingallo_2.JPGfoto: gingallo.hu

Válaszd ki az ízlésednek megfelelőt akár előre is a csokiműhely honlapjáról, vagy figyeld az aktualitásokat facebook oldalán. Fontos, hogy a kóstolóhoz előre be kell jelentkezni!

TIPP>>> Hamarosan ismét Piknik lesz Etyeken: június 4-5-én elmerülhetsz a nyári ízek, a borok, a barátok, a zene és a kultúra egyvelegében. Mártózz bele a nyárba!

Szólj hozzá!

Borünnep Velencén

2016. május 23. 14:32 - Közép-Dunántúl a Királyi Régió

"Legyél a vendégem!" - invitál a május 28-i Szent Orbán Borünnep meghívója, mely az idei évben ismét a hagyományos helyszínen kerül megrendezésre, a Bence-hegyen.

A fenti mondatot akár Vörösmarty Mihály is üzenhetné, mivel látogatható lesz a legendás présház, melyet a hagyományok szerint költőnk és öccse vásárolt édesanyjának az 1820-as évek táján. Jeles költőnk nevéhez nemcsak a Szózat sorai, de a fröccs szó megalkotása is köthető. Ennek tiszteletére a présházban megkóstolhatod a helyi szőlőkből összeállított újdonságot, a Vörösmarty Cuvée-t!

szentorban_800x600px_v3-1.jpg

Szombaton mindenképp gyere fel a hegyre és nézz körül, térj be egy jó pohár borra, kóstold meg a kézműves remekeket, a Piknik Ponton ízleld meg a kiváló borokat és töltsd fel lelked kultúrával is: egész nap kulturális programok, borrendi felvonulás, borlovag avatás, koncertek...

Ha fent vagy a hegyen, ne felejtsd el megcsodálni a panorámát, szinte lábad előtt terül a Velencei-tó...

A rendezvényen HelloPax kártyával is fizethetsz készpénz helyett, ami már több budapesti szórakozóhelyen elfogadott és hamarosan Velencén is bevezetésre kerül.

Ha nem szeretnél saját autóval jönni, akkor keresd az infokat az esemény facebook oldalán, hogy a transzferjáratok Székesfehérvárról mikor közlekednek, vagy gyere Tuk Tuk-taxival a velencei vasútállomásról!

További részleteket a rendezvény honlapján olvashatsz!

Szólj hozzá!

Székesfehérvár, a magyar zarándoklatok bölcsője kisfilmeken

2016. május 20. 11:29 - Közép-Dunántúl a Királyi Régió

Székesfehérvár, a Királyok városa hatalmasat változott az elmúlt években, fejlödése vitathatatlan. Megújult belvárosa egyre több rendezvénynek helyt adva kiváló hátteréül szolgál - nemcsak - a történelmi témájú eseményeknek.

Történelmi és vallási hagyatéka, emlékei a mai kor emberét is útra sarkallják, hogy felkeressék a várost, részesei lehessenek egy kicsit az ősök emlékeinek.

Szent István király és Szent Imre herceg székesfehérvári sírja a középkorban Európa-szerte ismert zarándokhely volt. A hatalmas királyi bazilikát a történelem viharai elpusztították. A sírhelyek, Szent István szarkofágja és a szentek ereklyéi azonban ma is megtekinhetők az egykori koronázóvárosban. 2011-ben Passauból érkezett Boldog Gizella erelyéje Székesfehérvárra, s a Magyar Szent Család ereklyéiben újra egyesült Szent István városában.

A Székesfehérvári Egyházmegye megbízásából készült kisfilmek segítségével betekinthetünk a város évezredes múltra visszatekintő emlékeibe: ki azért, mert még nem járt itt,  ki azért mert szép emlékek fűzik a városhoz, vagy csak egyszerűen azért, mert a filmek magukért beszélnek...

 

Tovább
Szólj hozzá!

Mielőtt nyeregbe ülnél, azaz egy kis kerékpáros KRESZ

2016. május 18. 14:19 - Közép-Dunántúl a Királyi Régió

A jó idővel előkerültek az addig téli álmukat alvó drótszamarak és ezzel együtt nem árt egy kicsit átismételni, milyen szabályok vonatkoznak a helyes kerékpáros közlekedésre.

A Magyar Kerékpárosklub egy nagyon hasznos útmutatót adott ki erről, melyet on-line is lapozgathatsz. A tájékoztató nemcsak a szükséges felszereléseket sorolja fel, hanem konkrét közlekedési szituációkat is magyaráz.

velencei-to_kerekparosok.JPG

fotó: MT Zrt Fotótár

De addig is felsorolunk néhányat a legfontosabb tudnivalókból:

 1. a kerékpár jármű, ezért járművezetésre alkalmas állapotban kell lennie
 2. a kerékpárosnak ismernie kell a KRESZ-t
 3. a KRESZ által előírt kötelező kerékpártartozékok:
 • borostyánsárga színű küllőprizma (legalább az első keréken), vagy az abroncson reflexcsík
 • fehér vagy kadmiumsárga fényű első lámpa
 • fehér fényű első fényvisszaverő
 • csengő
 • fényvisszaverő ruházat lakott területen kívül az úttesten éjszaka vagy rossz látási viszonyok között
 • két, egymástól független fék
 • piros fényt adó hátsólámpa
 • piros színű hátsó fényvisszaverő
 •  az első és hátsó lámpa elhelyezhető a kerékpáros testén is

 4.  a kerékpárral az alábbi helyeken tekerhetsz:

 • az úttesten - hacsak nem tiltja tábla
 • kerékpárúton - vigyázz, úttest és kerékpárút kereszteződésnél legyél igen körültekintő!
 • kerékpársávban - ahol az úttesten van felfestett kerékpársáv
 • nyitott kerékpársávban
 • kerékpárosok által is használható autóbusz forgalmi sávban - ahol ezt tábla engedélyezi
 • gyalog- és kerékpárúton - max. 20 km/h sebességgel a gyalogosok (főleg a kisgyermekek és kutyák) kiszámíthatatlan mozgása miatt
 • gyalogos-kerékpáros zónában - kerékpárosok részére kijelölt zónában max. 20 km/h, a többi részen max 10 km/h sebeséggel
 • kerékpáros nyomon - az úttestre festett kerékpáros piktogramm jelzi a javasolt nyomvonalat
 • leállósávon, vagy kerékpározásra alkalmas útpadkán - ez érdekes szabály, mert nálunk csak az autópályán van leállósáv, ahol ugye nem kerekezhetsz és alkalmas útpadka sem sok van
 • kétirányú kerékpáros közlekedésre megnyitott egyirányú utca - ezt kiegészító tábla engedélyezi és ha nincs kijelölt kerékpársáv, akkor tarts szigorúan jobbra!

5. a kereszteződésben való áthaladáskor az alábbi rangsor szerint kell eljárni:

 • gyalogosok elsőbbséget élveznek a kanyorodó járművel szemben, illetve a zebrán
 • rendőr
 • forgalmi lámpa
 • elsőbbségadást szabályozó táblák és útburkolati jelek
 • jobbkéz szabály

6. van néhány további szabály és tiltás is:

 • tilos a kerékpárhoz oldalkocsit, vagy egyéb vontatmányt kapcsolni a kerékpár utánfutó kivételével
 • tilos kerékpáron ülve állatot vezetni!
 • tilos a kerékpárt más járművel vontatni
 • tilos elengedett kormánnyal kerékpározni
 • kerékpáron csak olyan csomag szállítható, amely a kormányzást nem akadályozza
 • tilos autópályán és autóúton kerékpározni, illetve ahol ezt tábla titlja
 • 12 év alatti gyermek főúton nem kerékpározhat
 • a kerékpárosnak is jeleznie kell irányváltási szándékát - megfelelő távolságban és időben
 • lakott területen belül maximum 40 km/h sebességgel szabad közlekedni
 • lakott területen kívül sisakban 50 km/h a megengedett legnagyobb sebesség -  de csak utas nélkül
 • sisak nélkül lakott területen kívül maximum 40 km/h a megengedett
 • kerékpárúton 30 km/h, gyalog- és kerékpárúton pedig 20 km/h a megengedett maximális sebesség

A végére néhány jótanács:

Mindig látszódj! - Használj lámpát, de ne csak sötétben, hanem esőben, ködös időben és szürkületben is!

Ügyelj arra, hogy ne tartózkodj a járművek holtterében! - a személygépkocsinak is van olyan holt tere, ahol a gépjármű vezetője nem láthat. Ez buszoknál és teherautóknál sokkal nagyobb teret jelent. Igyekezz minél hamarabb kikerülni ebből a térből!

Teremts szemkontaktust! - a szemkontaktus segít megbizonyosodni arról, hogy észrevettek és ha neked van elsőbbséged, akkor meg is kapod azt

Ne bringázz a járdán, azaz ne járdázz! - a kerékpár jármű és hacsak nem a járdán van kijelölve, felfestéssel elválasztva a kerékpárút, ne a járdát használd!

Ha ennél többre vagy kiváncsi, lapozz bele a kiadványba, melyet a Magyar Kerékpárosklub oldalán találsz!

 

Szólj hozzá!

A hét helyi terméke: a Tornai borok

2016. május 12. 16:41 - Közép-Dunántúl a Királyi Régió

tornai.JPGfotó: Tornai Pincészet 

Utunk során a Somló-hegye már messziről vonza tekintetünket és hívogat. Nem hiába, a Somlót meg kell hódítani, ízeit-illatait meg kell kóstolni és hagyni kell magunkat elcsábulni a jó borok világába...

Az idei évben 70 éves Tornai Pincészet  meghódította és megszelídítette e dombokat, nedűit palacka zárva kínálja.

Az egykori alapító, Tornai Endre alig egy hold nagyságú birtokon kezdte a szőlő művelését és a bor készítését, mely napjainkra 54 hektár termőterületre bővült. A hegy minden oldalán termesztenek szőlőt, melyet a hagyományok tiszteletben tartása mellett a legkorszerűbb szőlőtermesztési és -feldolgozási technológiák alkalmazásával készítenek.

A Tornai Pincészet a Somló-hegy meghatározó borászata és immár a harmadik generáció kötelezte el magát a borászat mellett és vallják, hogy  "A bornak lelke van. A Somlai bornak legendája is".

A pincészet, lépést tartva az idővel, a legújabb technológiai elvárásoknak megfelelően, a kíméletes feldolgozás után saválló acéltartályokban, reduktív technológiával, irányítottan készíti a borokat. A kiválasztott, válogatott, kitűnő alapanyagok 12 órás héjon áztatás után, tradícionálisan 500 literes tölgyfahordóban erjednek, majd 8-10 hónapig érlelődnek.

A pincészet meglátogatásával mindezt, a 9000 hl kapacitású acéltartályokat és a 60 darab magyar ászok tölgyfahordót meglesheted. Természetesen lépcsőn leereszkedve és szakavatott vezetővel. De előtte a család által kialakított múzeumban - majdnem - minden titokra fény derül a heggyel és a somlói borászattal kapcsolatosan. Megtudhatod azt is, miért a somlói Juhfark a "nászéjszakák bora" és azt hogy, hogy egykor gyógyításra is használták a somlói bort.

A pincészetben egész évben lehetőség van ott helyben megkóstolni a borokat, borkorcsolyával, vagy finom, helyi alapanyagokból készült ételekkel. Télen és rossz időben védelmet nyújt a borbemutató terem, mely üvegablakai viszont zavartalan panorámát kínálnak. Tavasztól őszig a nyitott terasz csábít egy kellemes kóstolóra, beszélgetésre....

tornai_pinceszet.jpgfotó: Tornai Pincészet

A pincészet felkészült akadálymentes eszközök beépítésével a mozgássérült, siket, nagyothalló, gyengén látó és vak vendégek fogadására, akik zavartalanul élvezhetik a kitűnő nedűket.

A család elsősorban olyan hagyományos somlói fajtákat termel, mint a Juhfark, Furmint, Olaszrizling és Hárslevelű. De e mellett a területre kevésbé jellemző fajták is megtalálhatóak, mint a Pinot gris vagy a Pinot blanc.

A Vinotékában az egész kollekció rendelkezésre áll, a fiatalosabb, könnyedebb ízvilágú boroktól a Tornai Classicon keresztül a Top Selection családig.

Nehéz lenne felsorolni, hogy ezekkel a borokkal mennyi hazai és külföldi elismerést tudhat a pincészet magáénak, azonban honlapjukon, vagy facebook oldalukon minden információt megtalálhatsz róluk.

 

 

Szólj hozzá!

Pünkösdi élmények régió szerte

2016. május 11. 07:01 - Közép-Dunántúl a Királyi Régió

A pünkösdi hétvége nem fog szűkölködni programokban, csak győzz válogatni, merre is indulsz! De kezdjük az elején!

Első alkalommal kerül megrendezésre az Emlékhelyek Napja. Összegyűjtöttük, a régióban a nemzeti és történelmi emlékhelyek különleges programjait május 14-re:

Székesfehérvár, Romkert

szekesfehervar_romkert_ne1_emlekhelyeknapja_hu.jpg

fotó: emlekhelyeknapja.hu

A szakvezetéseken és múzeumpedagógiai foglalkozásokon túl háromdimenziós, animációs filmen keresztül élheted át, hogyan épült fel és alakult az eltelt évszázadok alatt a Nagyboldogasszony-bazilika. Délalőtt és délután helyi zenészek és színjátszók elevenítik fel az egykori esküvői szertartásokat. Kiváncsi vagy, mit ettek-ittak egykor? Erre is fény derül! De csodálhatsz korabeli ékszereket és ruhákat, valamint különleges hangszer- és fegyverbemutatót is láthatsz. fehervariprogram.hu

Pákozd, Katonai Emlékpark

Családi vetélkedők és kiállítások, mellette egész nap apródképző vár szombaton. A nemrégiben átadott BaKaland kaland-parkot csak bejelentkezésre lehet kipróbálni. Aznap egységesen 500,-/fő a belépő. kempp.hu

Komárom, Monostori Erőd

Rendhagyó tárlatvezetésen vehetsz részt, ha ellátogatsz az erődbe szombaton. A vezetések minden egész órakor indulnak és betkintést adnak az 1848/49-es szabadságharc eseményeibe és az erődrendszer történelmébe. E mellett egész nap fegyverbemutató és ágyúpróba teszi izgalmassá a napodat. erod.hu

Veszprém, Vár utca

veszprem_var_utca_te1_emlekhelyeknapja_hu.jpgfotó: emlekhelyeknapja.hu

A jeles naphoz köthető események a történelmi belvárosban, a Vár utcára fókuszálnak. Oda, ahol a Lackó Dezső Múzeum-Hősök Kapuja, a Művészetek Háza, a Szaléziánum, a Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény és a város Tourinform irodája is megtalálható. Mindezek meglátogatásán túl fegyverzet- páncélzat és viselet bemutató, interaktív programok, kézműves foglalkozások, zenés séta, tematikus városnézés, gyűjteményi tárlatvezetés, gyermekeknek szóló kincskereső játék és harci bemutató, ami vár rád. Ja, és mindez 3 napon keresztül! veszprem.hu

A Pünkösdnek itt még nincs vége, további szuper programok várnak, olvasd tovább!

Tovább
Szólj hozzá!

Hétvégi ajánló - Veszprémtől Pázmándig

2016. május 06. 10:50 - Közép-Dunántúl a Királyi Régió

Gizella Napok - Veszprém

Ezen a héten történelmi köntösbe bújik a Királynék városa, Veszprém. A programok sora a hétvégén tetőzik, érdemes látogatást tenni a városban, ahol a vár műemlékei között lesznek családi- és gyermekprogramok, koncertek, kirakodóvásár az Óváros téren, jelmezes felvonulás és irodalmi műsor is. Minden, ami a kultúra, a hagyományőrzés és az összművészetek fesztiválja palettájára ráfér. Részletes programok a veszpreminfo.hu oldalon!

gizella_napok.jpg

fotó: veszpreminfo facebook oldala

TIPP>>> május 5-től akár végig is gurulhatsz Veszprém belvárosán SEGWAY-en, ami a Kossuth utcai Információs Pavilonnál kölcsönözhető.

Floralia Tavaszköszöntő - Gorsium

A megújult Gorsium Régészeti Park első nagyrendezvénye a kétnapos Floralia Tavaszköszöntő lesz a hétvégén. Az esemény Septimus Severus császár 202. évi gorsiumi látogatását eleveníti fel. A császári látogatást mindkét napon felidézik és a felvonulások végén gladiátorjátékok lesznek a színháztérben. A harcosok terén a galdiátorok tábori konyhájába pillanthaszt be és kora római csatajelenetek szemtanúja lehetsz. A lakomasátorban Apicius szakácskönyve alapján készült ételek ínycsiklandozó illata csábít majd el és mindkét napon lesz ókori divatbemutató és ókori mennyegző is. Részletes programot ITT találsz.

floralia_1.JPG

Ízes-ínyes Ünnep és Házias Ízek Vására - Pázmánd

A hétvégén Pázmándon, a Szerelemvölgyben megnyílik a Nagyi kamrája, és élettel telik meg a domboldal. Finomabbnál finomabb házi készítményt kóstolhatsz és kézműves mesterek kínálják a saját maguk által készített portékáikat. Helyezd magad kényelembe a teraszon és egy pohár ízletes borral a kezedben csodáld a tájat, mert a panoráma igazán szivet és lelket gyönyörködtető. A gyermekeket diafilm vetítés és játék a sószobában, majd Jutka mama sparhelten készült finomságai várják. Látogass el Pázmándra, mert igazi kikapcsolódás vár! Részleteket ITT találsz!

pazmandi_izes-inyes_majus.jpg

Sümegi Gesztenyevirág Fesztivál

Péntek délután ünnepi koncerttel, majd szombat délután ünnepi köszöntővel kezdetét veszi a második Gesztenyevirág fesztivál. A programok sora vasárnap délutánig a gyermekektől a felnőttekig mindenkinek tartalmas szórakozást ígérnek. A szórakoztató koncertek és előadások mellett az ízlelőbimbók is feladatot kapnak, hiszen a fesztivál süteményeit és borait is meg kell kóstolnod! És a háttérben ott pompáznak a csodálatos virágaikat felvonultató gesztenyefák.... Részleteket ITT találsz!

gesztenyevirag_fesztival.JPG

VI. Forgórózsa Fesztivál - Tatabánya

A hat éve útnak indult kezdeményezés mára kétnapossá nőtte ki magát, ahol évről évre a Kárpát-medencében élő, a magyarság nép kultúrát képviselő más-más tájegység mutatkozik be. Az idei évben a magyarbődi, imregi és kalocsai hagyományőrzők tisztelik meg az eseményt. A két nap alatt a fellépések, bemutatók sora váltja egymást, igen gazdag programot kínálva. Ha érdekel a magyar néphagyomány, itt a helyed! Részleteket ITT találsz!

forgorozsa_fesztival_1.JPG

 fotó: csutri.hu

 

 

Szólj hozzá!

Heti úti cél: Eplény

2016. április 29. 14:03 - Közép-Dunántúl a Királyi Régió

A Bakony vadregényes tája rejti Eplényt, az alig 500 fős kis települést, mely nevét a mellette kiépített Bringaréna (télen Síaréna) által a sportolni, vagy kirándulni vágyók örökre megjegyezték. Vegyél egy mély levegőt a Bakonyban és töltődj fel! Mutatjuk, hogyan. 

A jó idő beköszöntével a Bringaréna nemrégiben megnyitotta kapuit ismét a kerékpározók és a természetet kedvelő túrázók, kirándulók részére.

Már lehet kerékpárral közlekedni a hegyen, felvonózni, valamint kinyitott a kölcsönző is, tehát ha nem tudsz magaddal bringát vinni semmi baj, ott be tudod szerezni a megfelelőt! Egy húzósabb, sáros menet után a kerékpár mosását is meg tudod oldani.

Idén újdonság: több pályát is felújítottak a felújított pályákat is ki tudjátok próbálni, sőt, tervben vannak további   fejlesztések is, így érdemes folyamatosan figyelni és rendszeresen kilátogatni és tesztelni az újdonságokat. 

bringarena_2013_fotok_full_73_1200.jpg

Ha nem szeretnél bringázni, libegőzz egy jót!

A télen sífelvonóként működő libegővel a dombra felérve az Ámos-hegyi kilátóról a harsány zöld Bakony tavaszi vonulataiban gyönyörködhetsz, kirándulhatsz a tanösvényeken, piknikezhetsz a sétautak mellett kialakított pihenőkben vagy kipróbálhatod a nordic walkingozást.

Ha mégis úgy döntesz, hogy tennél egy kis kerékpáros túrát, a helyszínen működő kölcsönzőben kiválasztva a megfelelőt már pattanhatsz is nyeregbe és barangolhatod be a Bakony erdeit és túraútvonalait. 

A családi élménypályákon az egész családot megmozgathatod. Bukósisak és jó kedv kötelező! 

TIPP! Eplénybe menet térj be a zirci Tourinform irodába, ahol beszerezheted a legjobb ismeretterjesztő kiadványokat és térképeket a kirándulásaidhoz a környéken!

Fotók: © Bringaréna

Szólj hozzá!

Közép-Dunántúl - Király(i) rendezvények

2016. április 25. 09:32 - Közép-Dunántúl a Királyi Régió

Csaták zajától hangos középkori hangulat és ízek; történelmi várjáték, csatarekonstrukció, diadalmenet; komolyzenei fesztivál felújított kastélyban és homokos parton; világzene, jazz és pop nemzetközi sztárok előadásában, rozé, rizling és egyéb borok kíséretében; életre keltett skanzen, óriásbábok és kulturális csemegék az egykori koronázó városban; móri unikumok; vidéki vendéglátás színe-java a királynék városában …

Annyi felfedezésre váró hely van a Közép-Dunántúlon, melyek kitűnő „színpadi díszletként” szolgálnak a fesztiváloknak, amik a letűnt korok fontos eseményeit idézik fel, vagy teret adnak arra, hogy a klasszikus vagy épp a modern dallamokat hallgatva kikapcsolódhassunk.

rendezvenyek_borito.JPG

A megfelelő helyszín és esemény kiválasztásában nyújt segítséget a Közép-Dunántúli régió rendezvényeit felsorakoztató kiadvány. A kiadvány elérhető a régió tourinform irodáiban, vagy elektronikusan lapozgathatod ITT.

 

Szólj hozzá!

Heti úticél: Mór és a Szent György-heti Vigasságok

2016. április 20. 12:44 - Közép-Dunántúl a Királyi Régió

A Vértes és Bakony között megbúvó sváb kisváros csendes utcái vigassággal telnek a hétvégére. Már csütörtökön elkezdődnek a programok Szent György hetében.

Csütörtökön a Móri Borvidék gazdáinak borai kelnek versenyre, pénteken pedig országos Ezerjó Borversenyre kerül sor. Ne csüggedj, nemcsak a zsűri, te is kóstolhatsz jobbnál jobb helyi borokat, mert a rendezvény alatt a borvidék termelői kínálják portékájukat, kimérve és üvegbe zárva egyaránt.

Pénteken délután igazi különlegességet ígér a városi kórustalálkozó, immár ötödik alkalommal, de az igazi vigasságok szombaton indulnak. Készítsd az ízlelőbimbóidat, mert szombaton a borral készült ételek országos főzőversenyén a fakanálforgatók mérik össze tudásukat.

mor_szent_gyorgy_heti_4.jpg

A zenei élmények nem maradhatnak el ezen a napon sem: fellép a móri ifjúsági fúvószenekar és lesz koncert gyermekeknek, utána a nagyobbaknak, az estét pedig Demjén Ferenc koncertje, majd utcabál zárja. De elmaradhatatlan a kézműves vásár is. A Lamberg-kastély parkjában a Kútház nyitott műhelyként látogatható.

Vasárnap folytatódnak a programok, megrendezésre kerül az Ezerjó Félmaraton, lesznek gyermekprogramok és a vasárnap délutánt a Dumaszínház zárja, így a rekeszizmok is átmozgatásra kerülnek.

A részletes programokat, helyszíneket az esemény facebook oldalán megtalálod.

TIPP>>> Móron járva, ha szeretnéd megismerni, hogyan is éltek régen a svábok, a Márton-házban korhúen berendezett, gyűjtött régiségekkel és izgalmas ereklyékkel teli helységekben megismerheted. És ha igazi helyi ízeket is szeretnél kóstolni, térj be fogadóba: finom, házias ételek, helyi specialitások és 300 éves présház borospincéje, ami vár rád.

Ha igazán aktívnak érzed magad, iktass be egy jó kis tekerést a városban és ruccanj ki Csókakőn keresztül Csákberényig. A tavaly év végén átadott közel 5 km-es kerékpárúton Mórról könnyedén eljuthatsz Csókakőig. Ott már csak a magassággal kell megküzdened a várig, de fentről a szemed elé táruló panoráma mindenért kárpótol.

469382_305881696186428_1777497336_o_rozsnyai_attila_fotoja.jpgfotó: Rozsnyai Attila

Vedd utad Csákberény irányába, ahol az Orondi-szőlőhegy mentén a Vértes varázslatos világa ejt rabul. A településtől északra elterülő szurdokvölgyekben alpesi növényzet a jellemző, a déli - mediterrán klímájú - lejtőin a móri borvidék legkiválóbb szőlőtermő területei nyújtózkodnak.

Csákberény természeti értékeit a közkedvelt vadászíró, Merán Fülöp gróf, a grazi vadászati múzeum igazgatója örökítette meg könyveiben. A Merán család nevét és emlékét őrzi a Merán-park, szobor és emlékszoba is. Innen indul a 4620 m hosszú Panoráma Tanösvény is.

meran_muzeum.JPGfotó: Gróf Merán Fülöp Vadászati és Erdészeti Múzeum

Tervezd kirándulásodat egész hétvégére! Keresd meg a számodra megfelelő szálláshelyet, a wellnesstől a falusi szálláshelyekig széles a választék, csak kattints IDE.

Jó hétvégét és kellemes kirándulást!

 

 

 

Szólj hozzá!