Hirdetés

Közép-Dunántúl

térkép.JPG

Címkék

advent (3) Advent (3) Agárd (7) Agárdi Pálinka (2) Agárdi Pálinkafőzde (2) Alcsúti Arborétum (3) Apátság (2) arborétum (2) Bakony (15) Bakonybél (6) Bálint Borárium (2) bor (8) borkóstolás (2) Bringaréna (4) Cigánymeggy Fesztivál (2) Csákberény (2) család (2) családi program (3) csata (2) Csesznek (4) Csókakő (2) Cuha-völgy (2) dég (2) disznóvágás (2) Duna-Gerecse térség (3) én az év utazója (4) Eplény (15) Etyek (5) Etyeki Piknik (3) Év fája (3) Ezerjó (3) farsangzáró vigasság (2) Fehérvárcsurgó (5) féláron (2) Fényes tanösvény (2) Fény utca (2) fesztivál (3) Forest Hills (2) fotópályázat (2) főzőverseny (2) garantált idegenvezetés (3) Gárdony (2) gasztronómia (14) Geszler (2) Geszler Családi Pincészet (2) gyalogtúra (2) gyerekprogram (2) gyermek program (3) (4) Húsvét (2) húsvét (2) idegenvezetés (5) játék (3) Károlyi-kastély (3) kastély (2) kemencés ételek (3) kerékpár (4) kerékpárút (3) kézműves (2) kézműves bemutató (2) kilátó (2) Kocs (2) Kocsitoló verseny (2) Komárom (20) Komáromi Gyógyfürdő (2) Koronázási Ünnepi Játékok (2) Közép-Dunántúl (19) kvircedli (2) Lecsófesztivál (2) libegő (2) Majk (2) Márton-nap (6) Mikulás (4) Mokka (3) Monostori Erőd (8) Mór (17) Mórikum (2) Móri Bornapok (2) Móri Borvidék (2) múzeum (4) múzeumok éjszakája (2) Múzeumok Éjszakája (2) Nagykarácsony (3) Nagy Magyar Turizmusnap (2) Nemzeti Emlékhely (2) Nordica Síaréna (6) okostelefon (2) ökoturizmus (2) Öreg-tavi Nagy Halászat (2) Öreg-tó (3) Pákozd (6) Pákozdi Katonai Emlékpark (2) Pannon Csillagda (4) Pápa (6) Pázmánd (2) Pázmánd Íze (2) pince (3) program (10) pünkösd (2) rétes (2) Rétimajor (2) Seuso kiállítás (3) Síaréna (6) síelés (4) Soponya (2) Sümeg (5) sümeg (2) Székesfehérvár (29) Szent István (2) SZÉP-kártya (2) Tanösvény (2) tata (3) Tata (25) Tatabánya (4) Tatai Patara (2) tél (3) termelői piac (2) természet (2) Természetjárás (2) Tés (2) Torkos Csütörtök (2) történelmi játszópark (2) Tour de Velencei-tó (2) túra (4) Turizmus Világnapja (4) turul (2) Vadgasztronómiai Fesztivál (2) vár (2) Várjátékok (4) városnézés (2) várpalota (2) várpalota thury vár (3) vásár (4) vasárnap (3) vasárnapi program (5) Végvári Napok (2) Velence (6) Velencei-tó (26) Velence Korzó (2) VERGA (2) Vértes (4) veszprém (2) Veszprém (21) Veszprémaréna (2) Via ferrata (4) virág (2) virágok (3) víz (2) Víz világnapja (2) Zirc (13) Zirci Apátság (3) Zirci Arborétum (2) Zirci Ciszterci Apátság (2) Címkefelhő

Tovább a Facebookra

2015.07.02. 13:04 Közép-Dunántúl a Királyi Régió

Okosan a múzeumban

Hazánkban először Székesfehérváron debütál az első múzeumi helymeghatározáson alapuló rendszer, mégpedig a székesfehérvári Egyházmegyei Múzeumban. A 2015. júniusában bevezetett rendszer lehetővé teszi, hogy a múzeumban a látogatók iPad készülékeken működő alkalmazás segítségével bármilyen adat megadása nélkül arról a műtárgyról, amely előtt megállnak, további információt, képeket és hanganyagot halljanak.

Az iBeacon szabvány elterjedésével remélhetőleg hamarosan megnyílik a lehetőség, hogy a beltéri helymeghatározás mindennapi használatú legyen. A rendszer működésének lényege, hogy kis méretű jeladókat helyeznek el a belső térben és azok érzékelik a közelükben lévő „okoseszközöket”, azokkal képesek kommunikálni, képet, hangot, információt továbbítani.

A teszprojekt jelenleg 5 különböző iBeacon jelét kezeli, rövid tárlatvezetés formájában, mely remélhetőleg a közeljövőben kiterjesztésre kerül a múzeum egész területén. Nem titkolt távlati cél, hogy turisztikai felhasználási szinten nemcsak az egyházi területek, múzeumok, templomok kerüljenek be az alkalmazásba, hanem Székesfehérvár teljes egészében lefedett legyen az intelligens és informatív megoldásokkal.

A jelenlegi múzeumi rendszer egy előretelepített program, egyenlőre még nem tölthető le az alkalmazás, mely Apple iPad-re került optimalizálásra.

A tesztrendszer 2015. szeptember 30-ig nyitvatartási időben kipróbálható a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeumban (8000 Székesfehérvár, Városház tér 4.). További információ: http://www.szentistvankiallitas.hu/

img_7287.jpg

Kép:  Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum

Szólj hozzá!

Címkék: székesfehérvár okos múzeum okostelefon ipad Szent István ibeacon okosmúzeum egyházmegyei egyházmegyei múzeum


2015.07.02. 11:51 Közép-Dunántúl a Királyi Régió

Megérkeztek a dinók Tatára

Tata városa mindig valami újdonsággal bővül, nincs ez másképp most sem. Alighogy megismertük a Fényes Tanösvény kacskaringós, látványos és érdekes útvonalait, a mellette található területre beköltözött az első 15 dínó!

Minden egyes dínónál találhatunk leírást és hangot is adnak, érdemes erre a gyermekeket figyelmeztetni előre! A kiállított őslények mérete különböző, a kisebbektől a hatalmas méretűig megtalálható.

A dínók száma a tervek szerint bővülni fog a közeljövőben és a park szolgáltatásai is. Továbbá hamarosan kisvonattal is megközelíthető lesz. Érdemes addig is figyelni a honlapot: www.dinosauruspark.hu

dinopark_tata.JPG

kép: www.dinosauruspark.hu

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: tata dínó dinoszaurus dinoszaurus park dínó park fényes tanösvény


2015.07.01. 17:15 Közép-Dunántúl a Királyi Régió

Hungarikumok randevúja Agárdon

Szombaton, július 4-én ismét nyitott kapukkal és gazdag programokkal vár mindenkit az agárdi Pálinkafőzde a Cigánymeggy Fesztiválra. Az idei évben is különleges gasztronómiai kínálattal találkozhatunk, a pálinka mellett a nemrégiben szintén hungarikumnak minősített karcagi birkapörköltet is megkóstolhatják az érdeklődők, de lesz kemencés finomság és helyben nyújtott kemencés rétes is.

A kirakodóvásár 10 órakor nyit, majd azt követően programok egész sora következik. Lesz borverseny díjátadó, majorette felvonulás, zumba show, fellép a Harmonia Fúvószenekar, a Bloco di Samba Girassol, a Cselescsávók és a napot Takács Nikolas koncert zárja.

A gyermekek sem maradhatnak ki a sorból, nekik lesz egész nap ugrálóvár, arcfestés és lovagoltatás. A rendezvény házigazdája Rókóczi Ferenc lesz.

További információ: www.agardi.hu

agardi_ciganymeggy_fesztival_logo.jpg

 

Szólj hozzá!

Címkék: hungarikum rétes cigánymeggy Agárd Agárdi Pálinkafőzde Cigánymeggy Fesztivál kemencés ételek Agárdi Pálinka kemencés rétes


2015.06.17. 13:18 Közép-Dunántúl a Királyi Régió

Múzeumok Éjszakája Közép-Dunántúlon

muzeumok_ejszakaja.jpg

Úgy érzem, nagy fába vágtam a fejszémet, amikor kigondoltam, hogy összegyűjtöm a régió helyszíneit, ahol a Múzeumok Éjszakáján el lehet látogatni, hiszen olyan sok a helyszín és a program… Érdemes végigböngészni, de előre bocsátom, hogy a lista hosszú és a programok változatosak!

Dég, Festetics-kastély

Gyertyafényes esti tárlatvezetés lesz a kastélyban, meghosszabbított nyitva tartással, a kastélyparkban pedig 18.00 órakor indul a 40-45 perces ingyenes séta, ahol szó lesz a kert már lezárult és még folyamatban lévő ütemeiről.

Dunaújváros, Intercisa Múzeum

Lesz családi délután, ahol kézműves programok, szakvezetés a Római Kori Kőtárban és Fürdőben Keszi Tamás régésszel, illetve hagyományőrző íjásztalálkozó és baráti megmérettetés várja az érdeklődőket.

A Kőtári Éjszaka során lesz Ókori piknik a diófa alatt, lesznek előadások: A római öltözködés, Mithras a győzhetetlen Nap, illetve Szent Iván napi népszokások címmel, majd az eseményt a Dunaújvárosi Vasas Néptáncegyüttes fellépése, valamint Szent Iván napi Tűzugrás zárja.

Komárom, Monostori Erőd

FortÉj: A komáromi Monostori Erődben idén is változatos programokkal készülünk a Múzeumok éjszakájára. Hogy mi lesz? Túrák az épület sejtelmes kazamatájában, sétálószínházi előadás, csapatépítő játék és graffiti kiállítás. Az erőd legyen veled!

Lovasberény, Cziráky-kastély és Oroszlány-Majk, Kamalduli remeteség

A műemlékek meghosszabbított nyitva tartással várják az érdeklődőket. Székesfehérvár- Zichy ligetből buszjárat indul 20 órakor a lovasberényi Cziráky-kastély érintésével a felújított majki remeteségbe. Visszaérkezés Székesfehérvárra körülbelül éjfélkor.

Nádasdladány, Nádasdy-kastély

Gyertyafényes tárlatvezetés lesz a pincétől a padlásig, illetve kiállítások várnak.

Pákozd, Katonai Emlékpark

„A titok” címmel az Emlékpark bemutatja az 1848-49-es szabadságharc, az I. világháború, a II. világháború és a hidegháború időszakában alkalmazott, a katonai titkok megőrzésére, közvetítésére szolgáló eljárásokat és eszközöket. A látogatók megismerkedhetnek a titkosítás módszereivel, pl. titkosírás, kódolás, rejtjelezés.

Szólj hozzá!

Címkék: tatabánya tata komárom veszprém múzeum dunaújváros lovasberény múzeumok éjszakája várpalota sümeg pákozd sukoró dég zirc majk nádasdladány Székesfehérvár Múzeumok Éjszakája Monostori Erőd várpalota thury vár múzeumok éjszakája közép-dunántúl


2015.06.16. 14:46 Közép-Dunántúl a Királyi Régió

Apró fénylő csodák az esti égbolton

Időről-időre elcsodálkozom azon, hogy a természet milyen csodákra képes. Így van ez már napok óta is, amióta várom, hogy a szentjánosbogarak felbukkanjanak esténként és apró lámpások módjára tegyék hangulatossá az amúgy is varázslatos nyárestéket.

Lehetőség van bárkinek megtapasztalni ezt az élményt, ha az elkövetkező két hétben ellátogat az Alcsúti Arborétumba, vagy június 19-én, 20-án az Agostyáni Arborétumba.

Alcsútdobozon vezetett esti túrák során élvezhetjük a bogarak rajzását, melyről érdeklődni a 22/353-219-es számon lehet szerdától vasárnapig 10.00-18.00 között. A túrák 20.30-kor indulnak és 1,5 km hosszúak. A séták csak szélvihar esetén maradnak el.

Június 19-én és 20-án az Agostyáni Arborétumban "Csodalámpák" címmel tartják a késő esti programot. A vezetett túrák 20.30-kor kezdődnek, majd  mindenki önállóan figyelheti az esti erdő hangjait, fényeit. További információt a 30/915-6331 vagy 30/400-9119 számokon kaphatunk.

csodalampa2015_3.jpg

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: szentjánosbogár alcsútdoboz arborétum esti séta Alcsúti Arborétum agostyáni arborétum csodalámpák vezetett túra vezetett séta


2015.06.15. 14:14 Közép-Dunántúl a Királyi Régió

Móri és agárdi borok is az ország legjobbjai között

Díjazták az ország legjobb borait a Magyar Bormustrán, ahol a régióból móri és agárdi borok is megmérettették magukat, mégpedig nem is akármilyen eredménnyel! A mustrára 124 pincészet 409 mintával nevezett, melyet a 35 fős zsűri két napon át kóstolt és értékelt.

A Móri borvidék több kategóriában is aratott. A legeredményesebb fiatal borász Geszler Tamás lett, és a családi pincészetük Móri Ezerjó  és Vértes kincse száraz fehérboraik aranyérmet kaptak, illetve helyet szereztek a TOP10-es fehérborok között, míg a Móri Királylányka szintén száraz fehérboruk hozta meg a harmadik aranyérmet részükre. A borvidék többi borászata közül a csákberényi Sáfrán pince Sauvignon Blanc bora és a móri Molnár Borház Paulus Sparkling Wein pezsgője is aranyérmet szerzett, így összesen 5 arannyal térhettek haza a borászok az Ezerjó hazájába.

Az agárdi Csóbor Pincészet 2013-as évi Cabernet Sauvignon bora arany minősítést ért el, és ezzel elnyerte a Best buy elismerést.

Gratulálunk a borászoknak és további eredményes munkát kívánunk!

geszler_csaladi_pinceszet.jpgFotó: Geszler Családi Pincészet

A régió történelmi borvidékeiről ITT olvashatsz többet!

Szólj hozzá!

Címkék: bor bormustra agárd Borvidék Geszler Családi Pincészet Geszler történelmi borvidék magyar bormustra csóbor pince


2015.06.10. 16:47 Közép-Dunántúl a Királyi Régió

Kvircedlifest Pusztavámon, de mi is az a kvircedli?

Német nemzetiségi napokon vehet részt, aki hétvégén Pusztavámra látogat, mely során első alkalommal kvircedlifest és búcsú is lesz. A program színesnek ígérkezik, érdemes ellátogatni a településre.

Mielőtt útnak indulsz, egy kis kiegészítést itt találsz arról, hogy mi is az a kvircedli, eszik, vagy isszák egyátalán? Kattints IDE és olvasd el!

pusztavami_falunap_plakat_a5_2015.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: német búcsú nemzetiségi pusztavám Móri Borvidék kvircedli vasárnapi program


2015.06.09. 13:30 Közép-Dunántúl a Királyi Régió

A Diadal Napja Várpalotán

Várpalotán áll a Thury vár, évszázadok emlékét őrizve. Thury György, a vár leghíresebb törökverője kb. 1554-ben tűnt fel Palotán. A Diadal Napja az ő vitézségét idézi meg, átélhetjük, milyen lehetett a várkapitány dicsőséges diadala a török felett. Török tábor, fáklyás séta és dínomdánom színesíti a rendezvényt.

diadal_napja_varpalota.jpg

forrás: http://thuryvar.hu/

Szólj hozzá!

Címkék: török vásár vár várpalota diadal thury györgy thury Várjátékok várpalota thury vár diadal napja


2015.06.04. 14:01 Közép-Dunántúl a Királyi Régió

Városnézés garantáltan Veszprémben

Veszprém neve sokak számára ismerősen cseng, aki még nem járt ott, annak is a "Királynék városa" történelmi emlékei kötelező tantárgyai során bevésődtek emlékeibe.

Ha érdekel a történelem, vagy megfakultak az emlékek és felelevítenéd azokat, vagy esetleg egy jó kis sétát szeretnél tenni a városban, szombaton, június 6-án 10.30-tól profi helyi idegenvezető közreműködésével gyalogos városnézés keretében közelebbről is megismerkedhetsz a település történelmi- és építészeti emlékeivel, látnivalóival.

A séta a veszprémi Tourinform iroda elől indul és az Óváros tér és a vár nevezetességeivel ismerkedhetsz meg. De az sem egy utolsó dolog, hogy a résztvevőknek a Mackó Cukrászda ajándék VeszKrémessel kedveskedik.

A VeszKrémesről többet megtudhatsz, ha ide kattintasz!

Ha sietsz és a vezetés előtti napig bejelentkezel, vagy megveszed a jegyet a Tourinform irodában, 10% kedvezményt kapsz! A Bakony-Balaton kártyával érkezők számára a séta ingyenes!

A részletekről érdeklődj a Tourinform irodában a 88/404-548-as számon, vagy az info@veszpreminfo.hu e-mailcímen.

 vp_tourinform_plakat_20150606-page-001.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: történelem séta idegenvezetés sütemény tourinform városnézés krémes látnivalók garantált Veszprém garantált idegenvezetés tourinform veszprém Mackó Cukrászda VeszKrémes


2015.06.02. 16:46 Közép-Dunántúl a Királyi Régió

Piknikezés nyári hangulatban Etyeken

Felsorolni is nehéz mindazt, ami vár ránk Etyeken a hétvégén: sok-sok pince lesz nyitva és mindet végigjárhatjuk, a borkóstolók 10 órától lesznek. Ezen kívül gasztronómiai különlegességek, színes vásári forgatag, főzőverseny, pincemozi, bringatúra vár bárkit. A színház kedvelőit a Rezeda terasz várja, a gyermekeket a Fonóház gyermekelőadással szórakoztatja. A Rókusfalvy birtok színpadán pedig fellép a Muriel.

Mindez június 6-án és 7-én! További részletek: www.etyekipiknik.hu

Ha tetszett, már most jegyezd be a naptárodba az őszi piknik időpontját: szeptember 5-6.

 etyeki_piknik_1_pharral.jpg

 

Szólj hozzá!

Címkék: színház vásár bor pince bringatúra gasztronómia borkóstoló rókusfalvy terasz borkóstolás főzőverseny muriel fonóház Etyek forgatag Etyeki Piknik gyerekelőadás pincemozi