Hirdetés

Közép-Dunántúl

térkép.JPG

Címkék

Advent (3) advent (3) Agárd (6) Alcsúti Arborétum (2) Bakony (15) Bakonybél (6) Bálint Borárium (2) bor (6) Bringaréna (4) Csákberény (2) család (2) családi program (3) csata (2) Csesznek (4) Csókakő (2) Cuha-völgy (2) disznóvágás (2) Duna-Gerecse térség (3) én az év utazója (4) Eplény (15) Etyek (4) Etyeki Piknik (2) Év fája (3) Ezerjó (3) farsangzáró vigasság (2) Fehérvárcsurgó (4) féláron (2) Fényes tanösvény (2) Fény utca (2) fesztivál (3) Forest Hills (2) fotópályázat (2) garantált idegenvezetés (2) Gárdony (2) gasztronómia (12) gyalogtúra (2) gyermek program (2) (4) Húsvét (2) húsvét (2) idegenvezetés (4) játék (2) Károlyi-kastély (2) kemencés ételek (2) kerékpár (4) kerékpárút (3) kézműves (2) kézműves bemutató (2) kilátó (2) Kocs (2) Kocsitoló verseny (2) Komárom (20) Komáromi Gyógyfürdő (2) Koronázási Ünnepi Játékok (2) Közép-Dunántúl (19) Lecsófesztivál (2) libegő (2) Majk (2) Márton-nap (6) Mikulás (4) Mokka (3) Monostori Erőd (7) Mór (17) Mórikum (2) Móri Bornapok (2) múzeum (2) Nagykarácsony (3) Nagy Magyar Turizmusnap (2) Nemzeti Emlékhely (2) Nordica Síaréna (6) ökoturizmus (2) Öreg-tavi Nagy Halászat (2) Öreg-tó (3) Pákozd (6) Pákozdi Katonai Emlékpark (2) Pannon Csillagda (4) Pápa (6) Pázmánd (2) Pázmánd Íze (2) pince (2) program (10) pünkösd (2) Rétimajor (2) Seuso kiállítás (3) Síaréna (6) síelés (4) Soponya (2) Sümeg (5) Székesfehérvár (28) SZÉP-kártya (2) Tanösvény (2) Tata (25) Tatabánya (4) Tatai Patara (2) tél (3) termelői piac (2) természet (2) Természetjárás (2) Tés (2) Torkos Csütörtök (2) történelmi játszópark (2) Tour de Velencei-tó (2) túra (4) Turizmus Világnapja (4) turul (2) Vadgasztronómiai Fesztivál (2) Várjátékok (3) vasárnap (3) vasárnapi program (4) Végvári Napok (2) Velence (6) Velencei-tó (26) Velence Korzó (2) VERGA (2) Vértes (4) Veszprém (20) Veszprémaréna (2) Via ferrata (4) virágok (2) víz (2) Víz világnapja (2) Zirc (12) Zirci Apátság (2) Zirci Arborétum (2) Címkefelhő

Tovább a Facebookra

2015.05.27. 10:47 Közép-Dunántúl a Királyi Régió

Csupa játék a Hetedhét fesztiválon

Székesfehérvárt nemcsak komoly hangulatban taláhatjuk, igazi játékországgá változik minden évben a belváros, ahol a gyerekek birtokba vehetik a sok-sok játékot. Idén sem lesz másképp május 30-án és 31-én.  Az idei évben a falusi és a városi élet próbatételein mérettethetik meg magukat a gyerkőcök, de lesznek bábelőadások, koncertek és népi piknik is. Gyere, próbáld ki a kézműves mesterek, kalendáriumfejtő, megtöltendő kofakosár, métázás, kiszámolósdi, csűrdöngölő és egy ördöngös cimbalom feladatait, hogy aztán a Hetedhét Csalafinták Céhének tagja lehessél!

hetedhet01_2015.jpg

forrás: www.fehervariprogram.hu

 

Szólj hozzá!

Címkék: hetedhét játék belváros gyereknap gyerekprogram népi játékok gyermek program Székesfehérvár játék fesztivál


2015.05.26. 16:48 Közép-Dunántúl a Királyi Régió

No motor, azaz csakis élő erővel Cseszneken!

Ismételten No motor, immár 9. alkalommal Cseszneken: május 30-án különböző hosszúságú távokon lehet indulni, mindegy hogyan, csak élő erővel. A túra mellett azonban ne feledkezzetek meg a faluban zajló eseményekről sem, hiszen ott lesz a néptánctalálkozó és a hamisítatlan falusi ízek kóstolása is!

no_motor_plakat.JPG

További info: www.nomotor.hu

Szólj hozzá!

Címkék: család kutya kézműves kerékpár túra természet gyalogtúra disznóvágás néptánc rétes családi program Bakony Csesznek Természetjárás kézműves bemutató no motor pecsétgyűjtő


2015.05.22. 10:54 Közép-Dunántúl a Királyi Régió

Pünkösdi hétvége tele programokkal

Bár az időjárás egyenlőre nem a legszebb arcát mutatja, reméljük a hétvégén megkegyelmez és a sok szabadtérre tervezett esemény megvalósul. Esetleg te még nem is tudod, merre indulj a Közép-Dunántúlon? Összegyűjtöttem néhány jobbnál jobb programot, telis-tele élménnyel.

 A Velencei-tónál Pákozdon 2 napos Sárkányeresztő Fesztivál lesz május 23-24-én, ahol nemcsak a sárkányoké a főszerep, hiszen egész napos családi programokon is részt lehet venni, mint túra, vetélkedő, hajókirándulás, de természetesen szombaton este meg lesz tartva az éjszakai reptetés is. (http://sarkanydomb.hu/)

Stílusosan a Velencei-tónál Velencén Szent Orbán Borünnep és Családi napot tartanak a Velence Korzón.  Lesz borverseny, borkóstolás, borlovag avatás, koncert és táncház május 23-án. (http://www.velenceturizmus.hu/)

Székesfehérváron már tizennegyedszer öltözik virágdíszbe a belváros. A látványos virágkompozíciók nemcsak középületek bejáratát, hanem emlékműveket is díszítenek. A kompozíciók május 25-ig lesznek láthatóak, miközben tartalmas programok biztosítják a szórakozást a Pünkösdi Virágálmon. (www.szekesfehervar.hu)

Etyeken május 23-24 között borangolhatunk pincéről pincére, mégpedig családbarát módon. Lesz bor-, pezsgő- és csokoládékóstoló, kirakodóvásár, házis meleg ételek, kekszek, sütemények, gyereksarok, falusi udvar és sorolhatnánk még sokáig. (http://www.etyekiborangolas.hu)

Tatára látogatva nagy durranásban lehet részünk a Tatai Patarán, a török kori történelmi fesztiválon 22-24 között. Hamisítatlan történelmi élmények várnak mindenkit íjászversennyel, néptánccal, török kávékóstolással, tárlatvezetéssel, tűzzsonglőrökkel, lovasbemutatóval, rabszolgavásárral és nyilvános haditanáccsal. (http://www.tataipatara.hu)

Az eplényi Bringaréna pünkösdi kerékpártúrára vár mindenkit egész hétvégén, kedvezményekkel. A hétvégén üzemel a libegő, ami akár a kerékpárodat is felviszi a hegyre és onnan már csak gurulni kell az általad kiválasztott nehézségű pályán. A hegyre felérve viszont ki ne hagyd a kilátót! Ha nem hozod magaddal a kerékpárod, semmi gond, a kölcsönző rendelkezésedre áll! (http://bringarena.com/)

 tataipatara_461148_521872731206230_1630426584_o.jpgfotó: Tatai Patara

 

Szólj hozzá!

Címkék: család orbán tata velence bor kerékpár etyek pince túra virág virágok pünkösd orbán nap csata borkóstolás sárkány családi program libegő Székesfehérvár virágálom Pákozd szent orbán Bringaréna Tatai Patara sárkányeresztő fesztivál borangoló borangolás bence-hegy velencekorzó


2015.05.07. 17:23 Közép-Dunántúl a Királyi Régió

Forgórózsa és Csutri Tatabányán

A Forgórózsa Népművészeti Központ és a Csutri Hagyományőrzők immár 5. alkalommal várnak Tatabányán 2 napon keresztül május 9-én és 10-én fesztiválozni. A kétnapos forgatag alatt lesznek koncertek, tisztaszoba kiállítás, Boszorkányudvar, hangszer kiállítás, Ludas Matyi szekérszínház, múlt századi vurstli, kézműves kirakodó vásár, borudvar, lacipecsenyés, Ki-Mit-Tud és természetesen népművészeti produkciók sora. Díszvendégek a doroszlói (Vajdaság / Bácska) és nagyecsedi (Szatmár) hagyományőrzők lesznek.

forgorozsa_fesztival.JPG

fotó: Csutri Hagyományőrzők

Az esemény több helyen kerül megrendezésre, ezért érdemes figyelni az információkat a www.csutri.hu oldalon. A részvétel ingyenes! Gyertek el Tatabányára fesztiválozni, majd kirándulni egy jót a Turul környékére, melyről ITT találsz egy kis ajánlót.

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: népművészet fesztivál tánc bor túra turul Tatabánya kemencés ételek forgórózsa csutri


2015.05.07. 17:05 Közép-Dunántúl a Királyi Régió

Gesztenyevirágok fesztiválja Sümegen első ízben

Ki ne gyönyörködne így májusban a gesztenyefák virágba borult koronájában... Igazán legyűgöző a hatalmas méretű fa, ahogy büszkén viseli ágai végén a virágait. Igazán jó ötlet ekkortájt fesztivált rendezni lombjának árnyékában. Tehát irány Sümeg, ahol május 9-én, szombaton első alkalommal a Palotakertben kellemes délutánt és estét tölthetünk el!

gesztenyeviragzas-feszt.jpg

Sümegen járva azonban ki ne hagyjátok a várat és a Történelmi Élményparkot! Aki vállalja a kihívásokat, nyugodtan megmászhatja a várhoz vezető utat, a kényelmesebbeknek vártaxi is rendelkezésre áll. A vár tövében áll az élménypark, korabeli harcászati eszközök bemutatójával. Gyermekeknek kitűnő élmény! Aki ennél még többre vágyik, hamisítatlan történelmi élményben lehet része, ha a lovagi tornára és középkori lakomára benevez.

Minderről bővebben a www.sumegvar.hu oldalon olvashatsz.

És ne feledjétek a SZÉP kártyát is elvinni!

Szólj hozzá!

Címkék: fesztivál vásár vár lovag gesztenye lakoma lovagi torna családi program sümeg gyermek program történelmi élménypark történelmi játszópark népművészeti vásár gesztenyevirág vártaxi kézműves bemutató


2015.05.05. 17:39 Közép-Dunántúl a Királyi Régió

Via ferrata már Tatabányán is!

Május 1-én, Tatabányán, a Kő-hegyen átadták hazánk második via ferrata parkját. A cseszneki via ferrátákhoz hasonlóan, itt is három, különböző nehézségű vasalt út épült, így mindenki megtalálhatja a kedvére valót.

A Hét Vezér út közepesen nehéz, nehéz besorolású 300 méteres szakasz, 80 méter szintkülönbséggel, a Turul út nehéz, nagyon nehéz 100 méteres szakasz 30 méter szintkülönbséggel, a Kata út pedig extrém nehéz, a maga 150 méter hosszával és 60 méter szintkülönbségével. Az utak egész évben mászhatóak, használatuk ingyenes, azonban felszerelés nélkül senki nem vághat neki!

05.jpg

Fotó: Alpinsport Club

A mászást mindenképpen kössük össze egy kis túrázással. A környék bővelkedik épített és természeti látnivalóval. A Turul szobor lenyűgöző méreteivel kápráztat el minket, míg a Ranzinger Vince kilátó a város és a Gerecse panorámájával. Ne hagyjuk ki a Szelim-barlangot, ami egy fantasztikus képződmény a Kő-hegy oldalában több bejárattal és oldalággal, valamint az Által-ér völgyét se, ami népszerű gyalogtúra és kerékpáros útvonal.

viaferrata_banner_blogra.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: gerecse kilátó túra gyalogtúra mászás turul barlang Tatabánya Közép-Dunántúl Via ferrata szelim-barlang


2015.04.30. 16:45 Közép-Dunántúl a Királyi Régió

Anyák napja táján...

Tavasz derekán lépten-nyomon virágok vesznek körül minket. Érdemes lelassítani kicsit, kinézni az ablakon, a lassabb utat választani és nem elrohanni a "pályán", esetleg drótszamárra pattanni és tekerni egy jót a Velencei-tó körül, vagy a Bakonyban. Nézz körül, körülvesznek a természet csodái, még ott is, ahol nem várnád, hiszen útközben a repceföldek színe messziről világít a horizonton, derűssé téve napodat. Lassíts kicsit, csodáld a természetet, élvezd az életet!

Ha kicsit többre vágysz, és különlegességeket keresel, látogass el a Vértesi Natúrparkba, ott most a lila és sárga színben pompázó nőszirom-mezők várnak arra, hogy megcsodáld őket! Egy kis ízelítő a hangulatból:

torpe_noszirom_provertes.jpg

Ha tetszik, fedezd fel a Vértes további csodáit is! Több információt a Natúrpark honlapján találsz: www.vertesinaturpark.hu

Ja, és ne feledd, május első vasárnapja Anyák Napja és virágot nemcsak kézbe lehet adni: egy kellemes séta a virágok között együtt, megbeszéve a "világ dolgait" szintén örömöt okoz :-)

 

Szólj hozzá!

Címkék: természet virágok anyák napja nőszirom Vértes vértesi natúrpark


2015.04.30. 14:44 Közép-Dunántúl a Királyi Régió

Szezonnyitó hétvége a Bringarénában!

Libegőzz, pattanj bringára, vagy csak élvezd a tavaszi bakonyi erdőt! Hozd el a családodat és a barátokat is a Brinagénába a hosszú hétvégén, ahol nyitási kedvezményekkel várnak. A SZÉP-kártyádat se feledd otthon!

Május elsején indul a nyári szezon a Bringarénában, tudod ott, ahol a libegő felvisz a hegyre és onnan csak gurulni kell. Egész hétvégén 10-18 között vár a Bakonyi kalandok sokasága Eplényben. A szezonkezdés örömére a hosszú hétvégén 50% kedvezményt kapsz a kölcsönzési árakból. Aki pedig napijegyet vesz, vendégül látják egy frissítőre a Kemencés Büfében. További infot a Bringaréna honlapján találsz.

Libegőzz, kerékpározz, kapcsolj ki!

bringarena_2013_fotok_full_42_3_neta.jpg

fotó: Bringaréna

Szólj hozzá!

Címkék: vasárnap kerékpár libegő SZÉP-kártya Bakony Eplény Bringaréna vasárnapi program


2015.04.29. 11:43 Közép-Dunántúl a Királyi Régió

Vízreszállás Tatán, avagy az új kajakház megnyitja kapuit...

Tata méltán viseli a "vizek városa" címet a sok tavával, de most már azt is elmondhatjuk róla, hogy ökotelepülés, hiszen az elmúlt időszak fejlesztései mind-mind a jövő turistáit várja. Május 2-án, szombaton az Új Kajakház Ökoturisztikai Központ megnyitja kapuit a látogatók előtt és közös vízreszállásra csábít.

Gyere el, légy részese a viziprogramoknak, a különleges fizikai kísérleteknek. A kicsik is jöhetnek nyugodtan, ők az Ökoligetben megtalálják a nekik való programokat! További info a központról: http://ujkajakhaz.hu/

Ne feledd: Hozd magaddal a SZÉP-kártyádat is!

Ja, és ha még több öko-ra vágysz, látogasd meg a Fényes Tanösvényt is! www.tataifenyestanosveny.hu

kajakhaz_tata.jpg

 

Szólj hozzá!

Címkék: víz kajak ökoturizmus Tata Öreg-tó ökoturisztikai központ Tanösvény Fényes tanösvény vízreszállás kajakház vizek városa


2015.04.24. 11:16 Közép-Dunántúl a Királyi Régió

Fakanálforgatás ezerjó módra Móron

szentgyorgy_9db6ab669cff1e60bc53.jpg

Ugyan a főzőversenyre való benevezésről már lekéstél, de a kóstolásról és egy jó hangulatú buliról még nem! A hét végén érdemes ellátogatni Mórra, ahol a Szent György heti Vigasságok folynak a héten.

Szombaton a Lamberg-kastély parkjában "Ezerjó Fakanálforgató" borral készülő ételek országos főzőversenye lesz, melynek a neve is sokat mondó. Itt nemcsak az ételek készítése a fontos, hanem a csapatok felkészültsége és a tálalás is. Amíg az ételek készülnek, lehet válogatni a kézművesek portékái közül és kóstolni a Móri Borvidék termelőinek borait. Emlékül a legjobbakat akár palackba zárva haza is vihetjük, hogy később is fel tudjuk idézni a vidék ízeit. A vásárfiáról se feletkezz el!

A jó hangulatról a folyamatos bemutatók gondoskodnak, ahol lesz fúvószenekar, sportbemutató, kézműves játszóház, lovagi torna, zenés bábműsor, emléktúra a Vértesben, íjászverseny, balesetmegelőzési bemutató és természetesen az esti koncertek sem maradhatnak el.... A részletes programokat itt megtalálhatod: www.lambergkastely.hu

Ha úgy érzed, másnap is van benned elég erő és kitartás, jöhet a II. Ezerjó Félmaraton futóversenyen való részvétel, de legalábbi a drukkolás az indulóknak! A futás fáradalmait az esti Dumaszínház alatt ki is pihenheted!

Egy szónak is száz a vége: gyere el és legyél részese a sváb hagyományoknak te is! Viszlát Móron!

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: program bor gasztronómia főzőverseny Mór Közép-Dunántúl Ezerjó Lamberg-kastély vasárnapi program