Hirdetés

Közép-Dunántúl

térkép.JPG

Tovább a Facebookra

2014.11.26. 15:57 Közép-Dunántúl a Királyi Régió

Örömhír Tatáról

platán1.jpg

A tatai Öreg-tó partján álló nagy platán lett az Év fája az Ökotárs Alapítvány 2014-es versenyén.

Idén 66 fa vett részt a versenyben, melyből  15 lett döntős, a fákra összesen 24 842 szavazat érkezett és 7230 szavazattal a “Tatai nagy platán” címmel nevezett fa nyerte.

Ha ellátogatsz november 28-29-én a Vadlúd Sokadalomra, akkor sétálj el az Év fájához is!

Szólj hozzá!

Címkék: Tata Év fája Vadlúd Sokadalom


2014.11.20. 16:19 Közép-Dunántúl a Királyi Régió

Kezdődik az Advent!

1.advent.jpg

Rohan az idő! Nem is olyan régen volt, hogy a vízparton napoztunk, fesztiválokra jártunk, a jövő héten hétvégén pedig már Advent első vasárnapja lesz.

A régió szinte minden települése ünnepi díszbe öltözik, adventi vásárokkal és ünnepi gyertyagyújtással várják a Karácsonyt.

Nézzük az első adventi hétvége programjait!

Szólj hozzá!

Címkék: advent Székesfehérvár Veszprém Mikulás Mór Zirc Közép-Dunántúl Nagykarácsony


2014.11.17. 15:18 regadmin

Vadlúd Sokadalom 2014, Tata

A hagyomány szerint november utolsó szombatján, immár tizennegyedik alkalommal rendezik Tatán a Vadlúd Sokadalmat, ahol több ezer madár látványos vonulását figyelhetjük meg. Az idei eseményen várhatóan rekordot dönt a vadludak száma, és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület is itt ünnepli a negyvenedik születésnapját.

A tatai Öreg-tó hagyományos téli pihenőhely a vadludak számára. Az eurázsiai tundrák vidékéről érkező madarak minden évben itt töltik a telet, és csak február végén, március elején indulnak vissza északi költőhelyeikre. A helyszín azért is különleges, mert az Öreg-tó az egyetlen madárpihenőhely, amit szinte teljesen körbevesz egy város, azaz Tata és az olyan épületek, mint a vár vagy az Esterházy-kastély.

_DSC5521.jpg

A vadludak tiszteletére minden év novemberében szervezik a Sokadalmat a természetvédők, ahol a vadludak látványos vonulása mellett egyéb programok is várják az érdeklődőket. Lesznek szakmai előadások és gyerekprogramok, fotókiállítás, országos madármegfigyelő verseny, solymász- és csillagász bemutató. Körkapcsolás keretében más jelentős magyarországi vizes élőhelyeket is közel hoznak a közönséghez (Bihar, Dinnyési Fertő, Fertő-tó, Kardos-kút, Szegedi Fehér-tó, Csaj-tó, Kis-Balaton, Hortobágy, Tisza-tó, Zámoly, Rétszilas).

Még több infó a rendezvényről itt.

A november 15-16-i hétvégén már 36 ezer vadludat számoltak a természetvédők, ami sokkal több a tavaly ugyanilyenkor megszámolt 11 ezer példánynál. November 28-án és 29-én, a Vadlúd Sokadalom napjain tehát várhatóan rekordot dönt majd a madarak száma.

Részletes program itt.

Az idei rendezvény díszvendége a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság, további különlegességét pedig az adja, hogy itt mutatják be a 40 éve a természet szolgálatában című filmet, ami az idén 40 éves Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület történetéről szól.

Szólj hozzá!

Címkék: fesztivál program gasztronómia Tata


2014.11.17. 14:39 Közép-Dunántúl a Királyi Régió

Borárium a Szerelemvölgyben

header_logo.png

Az egykori jezsuita dézsmapince épületében kapott épült meg a Bálint Borárium, amely a Pázmánd szélén elterülő, présházaknak is otthont adó Szerelemvölgyben található.

A háromszintes építmény teraszáról még a téli időszakban is megcsodálhatjuk a gyönyörű panorámát, a földszinten sparhelten és annak sütőjében készülő házias ételkülönlegességek kóstolhatunk.

borárium_pince.jpg

Fotó: Bálint Borárium

 A Borárium alsó szintjén a felújított, történelmi múltú dézsma pince és annak továbbgondolt pincerendszere található az impozáns trezorteremmel. A pince központi helyét uraló búbos kemencében, frissen sült pogácsával és a Velencei-tó környéki borászok gazdag kínálatával várják a borisszákat.

A pince első szintjén a gyermekek részére himalájai só-homokozót, míg a felnőttek számára hang-, fényterápiás sópihenőt alakítottak ki.

Pázmánd íze03.jpg

Fotó:Bálint Borárium

A Borárium építésével egy időben megkezdődött a pázmándi helyi natúr élelmiszerek készítése és forgalmazása, Pázmánd Íze néven. E termékcsalád azért különleges, mert kizárólag a helyben termett, természetes körülmények között gondozott, vagy vadon termő gyümölcsök (pl. szőlő és bodza) hagyományos kézműves technikával történő feldolgozásából, mesterséges adalékok nélkül, prémium minőségben készülnek. 

Kedvcsinálóként film a Boráriumról:

További info:www.balintborarium.hu

Szólj hozzá!

Címkék: Velencei-tó Pázmánd Bálint Borárium Pázmánd Íze


2014.11.14. 11:39 Közép-Dunántúl a Királyi Régió

Zirci Ciszterci Apátság-másképpen

őszi.jpg
Fotó: Zirci Ciszterci Apátság

Bizonyára sokan jártatok már a tavalyi évben megújult Zirci Ciszterci Apátságnál, megcsodálva a gyönyörű templomot és a ciszterci rend történetét bemutató interaktív kiállítást.

Az apátság Facebook profilján különleges fotókra bukkantam. Nem mindennapi szemszögből mutatja be az épületet. Virtuálisan bejárhatjuk a 44 regiszteres 3 manuálos-pedálos romantikus nagy orgonát, az apátsági templom padlásterét, ahol látni lehet a több száz éves építési technikákat és a 95%-ban eredeti faszerkezetet, a barokk freskók "másik oldalát". 

A karácsonyvárás időszakában is érdemes ellátogatni Zircre. Az adventi programsorozat első eseménye november 30-án 16 órai kezdettel Kövi Szabolcs pánsípművész ingyenes koncertje lesz a Gobelin teremben, amelyet 17.30 órától adventi gyertyagyújtás követ az apátság díszudvarában. 

További információ: www.zirciapatsag.hu

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: Zirc Apátság


2014.11.10. 16:14 Közép-Dunántúl a Királyi Régió

Fricska-Bicska

10701975_435417413262867_4381372753887528012_n.jpg

Közeleg a tél, ami a malacoknak egy szomorú időszak. :(

Veszprémben, a Séd-patak völgyében található Fricskába egy családi napra  várnak mindenkit, aki szereti a disznóvágások semmi máshoz nem hasonlítható hangulatát és ízeit.

Info: Fricska

Szólj hozzá!

Címkék: disznóvágás Veszprém Fricska


2014.11.10. 14:03 Közép-Dunántúl a Királyi Régió

Libadalom Etyeken

etyek.jpg

Ismét érdemes ellátogatni Etyekre:  a gyerekeket töklámpás készítéssel, kürtöskalács tanodával, kézműves sarokkal, a felnőtteket újborkóstolóval várják az Újhegyen, a Rókusfalvy Birtokon.

Kétségtelenül a legpoénosabb programnak a lúdfutam ígérkezik, amely végén kiderül, hogy melyik páros nyeri el első alkalommal az "Év  libája" és az "Év libaterelője" címet.

További info: a Gasztosétány oldalán

Szólj hozzá!

Címkék: Etyek Libadalom Gasztrosétány


2014.11.05. 10:30 Közép-Dunántúl a Királyi Régió

Márton-nap a Móri Borvidéken

Libakaland_.jpg

November 7-9. között Márton-napi Libakalandra várnak mindenkit a Móri Borvidékre.

Lesz Móron minden, ami a Márton-naphoz kapcsolódik: tökfaragó verseny, kézműves vásár, lampionos játszóház majd Liba-napi lámpás felvonulás a belvárosban. A felvonulás után érdemes betérni a móri éttermekbe, ahol a jeles naphoz köthető ételekkel csillapíthatjuk éhségünket, a pincészetekben pedig újborokat kóstolhatunk. A Geszler Családi Pincészetben libás pincelakomán is részt vehettek. A zenés estén a 2013. év Móri Borkirálynője, Geszler Csilla is részt vesz.

Bővebb információ: http://moriborvidekinfo.hu/index.php/item/356-marton-napi-libakaland-mor

Szent Márton Éjszakája-page-001.jpg

November 8-án a fehérvárcsurgói Károlyi-kastélyban is emlékeznek Szent Mártonra, gyertyafényes  kastélylátogatással az étteremben pedig Márton-napi finomságokkal várnak mindenkit. A parkban  lámpásokkal kereshetjük meg Szent Márton szamarát.

Bővebb információ: www.karolyikastely.hu

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: bor kastély liba Mór Fehérvárcsurgó Márton-nap Geszler


2014.11.04. 11:50 Közép-Dunántúl a Királyi Régió

Bakony Expo -A természet íze, a vidék portékája

Bakony_Expo.png

A Veszprém Aréna ad otthont november 8-9-én  a Bakony Exponak, ahol megismerkedhetünk a tájegységre jellemző gasztronómiai és népi kulturális hagyományokkal a szórakoztató színpadi produkciók mellett.

 A vásár során Veszprém megyei és helyi őstermelők kínálják termékeiket, a látogatók mesterségeket és szerszámokat ismerhetnek meg interaktív, szórakoztató módon. Az Expo kínálatából természetesen nem hiányozhat kiemelt nemzeti értékeink és hungarikumaink megismertetése, bemutatása sem.

falusi_lakoma_nemesvamos.jpg

Falusi lakoma Nemesvámoson (fotó:www.bakony-balaton.hu)

 A környékre jellemző ízvilág, értékes receptek, konyhai praktikák és kulináris finomságok a helyszínen kipróbálásra kerülnek, a színes kulturális és gyermekprogramok forgatagában például ínycsiklandó disznótorossal csillapíthatjuk étvágyunkat.

 A rendezvény céljai közt szerepel a Bakony vidék kulturális örökségének ápolása és továbbadása a programok sokszínűségén keresztül, az érdeklődőket néptáncbemutatók, népzenei koncertek és séfparádé szórakoztatják.

 A programok minden korosztályt megszólítanak, bemutatják és közelebb hozzák a térség egyedülálló gasztronómiai és kulturális hagyományait, nemcsak a környéken élők, hanem mindenki számára.

Bővebb információ: www.bakony-balaton.hu és www.bakonyexpo.hu

 

Szólj hozzá!

Címkék: Veszprém Veszprémaréna Bakony Expo


2014.11.03. 13:27 Közép-Dunántúl a Királyi Régió

Ismerd meg a Vértes szépségeit!

meran muzeum.JPG

A múzeum épülete  (Fotó: Vértesi Erdő Zrt.)

Új kiállítóhellyel gazdagodott a Vértes! Október 22-én nyílt meg a Vértes lábánál, Csákberényben az egykori Merán-uradalom központjában a "Gróf Merán Fülöp Vadászati és Erdészeti Múzeum" és a "Vértesi Panoráma Tanösvény".

A múzeumban egy 80 négyzetméteres helyiségben kapott helyet a Vértes jellemző élőhelyeit és állatvilágát bemutató dioráma és a 70 fős előadó-és oktatóterem, mely alkalmas különböző vadászati és erdészeti előadások megtartására.

DSC00929.JPG

Dioráma (Fotó: Vértesi Erdő Zrt.)

A múzeumban festményeket vadászati kitűzőket, régi erdészeti geodéziai műszereket és eredeti selmecbányai fakönyvek tárlatát láthatják.

A kültéri tablókon keresztül megismerhető Merán és Esterházy család története.  Az intézmény udvarán található a vadászok védőszentjének, Szent Hubertusnak szobra, amely Kanalas Sándor, erdélyi fafaragó művész alkotása.

DSC00955.JPG

Kültéri tablók (Fotó: Vértesi Erdő Zrt.)

A Vértes legszebb kilátópontját is érintő Vértesi Panoráma Tanösvény bejárása során a valóságban is megismerhető a természet, a talajviszonyoktól és domborzattól függően sziklagyepek, karsztbokorerdők, száraz tölgyesek, gyertyános-kocsánytalan tölgyesek, bükkösök, cseresek, kultúrerdők váltják egymást.

 Bővebb információ: www.verteserdo.hu

Szólj hozzá!

Címkék: Vértes Csákberény Tanösvény