Hirdetés

blog_banner.jpg

Közép-Dunántúl

térkép.JPG

Tovább a Facebookra

2014.08.29. 11:42 Közép-Dunántúl a Királyi Régió

Hőlégballonnal a Velencei-tó felett

GAB_8343_kicsinyített_1.jpg

Ilyen gyönyörű látványban lehet része annak a szerencsésnek, aki a Velencei-tó felett repül a jövő heti Hőlégballon Karnevál alatt!

Szólj hozzá!


2014.08.29. 10:24 Közép-Dunántúl a Királyi Régió

Várjátékok a Csókakő várban

csókakő.jpg Fotó:https://www.facebook.com/csokako.kozseg

Szeptember 6-án ismét középkori hangulatba kerülhetünk a csókakői várban.

A több, mint 700 éves falak között lovagrendek elevenítik fel a középkor különböző évszázadait, párviadalok,  lovagi tornák, török és magyar harci kosztümbe öltözött katonák csatáznak, bemutatják a korabeli  táncokat.

Emellett lesz minden, mi a jó hangulatról gondoskodik: mesterségek utcája, kézműves kirakodóvásár,  a móri borvidék borainak bemutatója, könnyűzenei koncertek, lasershow és tűzijáték.

 csókakői várjátékok.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: Várjátékok Csókak


2014.08.28. 10:17 Közép-Dunántúl a Királyi Régió

Újra szeptemberben találkoznak a gazdák Bábolnán!

Bábolna3.JPG

Ismét hagyományos időpontban, azaz szeptember 10-13. között várják a gazdákat a Bábolnai  Nemzetközi Gazdanapokra. Ez a legrégebbi szakkiállítás, amely elsősorban a növénytermesztéssel kapcsolatos legújabb technológiákat mutatja be.

bábolna megnyitó.JPG

Fotó:www.babolnaigazdanapok.hu

Szólj hozzá!

Címkék: mezőgazdaság Bábolna Bábolnai Gazdanapok


2014.08.25. 12:00 Év Utazója

Bringaréna, wakeboard és Via Ferrata

Wakeboard - Velence

A velencei pálya volt az első olyan wakeboard helyszínünk, ahol trükközni tanultam. 11 ugrató található a pályán, de sajnos én még nem vagyok annyira profi, hogy ezeket kipróbálhassam. Így switcheket tanultam. Lényegében menet közben fordulni, úgy, hogy az ellenkező lábam kerüljön előre. Board slide-ot is csináltam. Egész jól ment, úgyhogy várom a következő alkalmat! A kezdőknek egyébként csoportos oktatást tartanak a délelőtti órákban. Én is ebbe csöppentem bele.

wakeboard.jpgMindjárt vízre szállok. Mögöttem épp wakeboard oktatás folyik.

Szólj hozzá!

Címkék: wakeboard Velence Eplény Csesznek Bringaréna én az év utazója Via ferrata


2014.08.25. 10:33 Év Utazója

Űrhajós próba és remete lét

Pannon Csillagda - Bakonybél

A Pannon Csillagdában egy próbát kellett kiállnom. A feladatom az volt, hogy űrhajós kesztyűben próbáljam meg befűzni a cérnát egy tűbe. Emlékeim szerint valahol a 23. próbálkozás környékén hagyhattam abba. Az eredmény: elégtelen. Azt hiszem megerősítettem a mondást, mi szerint a mozgás az űrhajós ruhában leginkább a boxkesztyűben szerelésre hasonlít.

űr.jpgSikertelenségemet kiheverve barátkozásba kezdek. :)

Nem látszik, de a cimborám Neil Armstrong lett. Tudjátok, aki először lépett a Holdra! Kedves tőle, hogy ennyi év elteltével is csatlakozott a kiállításhoz. Miután lepaktáltunk, beültünk a Planetáriumba, ahol egy igazi csillagmozit néztünk meg és betekintést nyertünk a fekete lyukak életébe is. Szerencsére egyik sem nyelt el. Szerencse, mert így Nektek is elmondhatok, hogy a legjobban a Planetárium tetszett és a kiállító térben látható Gibeon meteorit darabka. De azért ez az üdvözlő tábla se kutya! Ki is használtuk az alkalmat, hogy készítsünk egy pár képet. 

csillagda.jpg

Kamalduli remeteség-Majk

Az egyik legfurcsább hely számomra a Kamalduli Remeteség volt a héten. Persze kizárólag jó értelemben véve. Érdemes megnézni és meghallgatni a hozzá kötődő történeteket. Némasági fogadalmat tett szerzetesek éltek itt. A próbaidő a szerzetessé válásig 3 év volt, amit a kolostorban töltöttek. Csak ezután költözhettek be saját lakrészükbe, melyek ma szálláshelyként is üzemelnek. Leginkább az furdalta az oldalamat, míg a helyszínen voltunk, hogy miért tesz valaki némasági fogadalmat és, hogy vajon milyen történetek fűződhetnek az alagútrendszerhez, ami az épületegyüttes alatt húzódik. Szívesen visszamennék még egyszer, hogy sokkal többet tudhassak meg. 

kamalduliremeteseg.jpg

 

Szólj hozzá!

Címkék: Pannon Csillagda Bakonybél Majk én az év utazója Kamalduli Remeteség


2014.08.24. 09:09 Év Utazója

KEMPPing

8. hét Pákozd

Ez a hét tele volt aktív programokkal. Ami talán a "heti új" kategóriát képviseli nálam, az a KEMPP volt. Nem azért mert nem kempingeztem még három napi hideg élelememmel, vagy nem ültem kemping biciklin, hanem mert a Katonai Emlékparkban (Pákozdon) kipróbálhattam egy kinect játékot és egy repülőgép (MiG 21) szimulátort is. Nem tudom eldönteni melyik volt a jobb, mindkettő fergeteg! A MiG 21-et állítólag használják pilóták kiképzésére. Na, azt hiszem attól még elég távol állok, hogy az legyek. A landolás talán harmadjára sikerült, addig inkább a zuhanórepülést gyakoroltam, mert az biztos fontos.. :)

szimulátor.jpgAz első landolásomat tapsvihar fogadta. :) 

Szólj hozzá!

Címkék: szimulátor kinect MiG 21 Pákozd Pákozdi Katonai Emlékpark én az év utazója


2014.08.21. 11:39 Közép-Dunántúl a Királyi Régió

"Vadételek asztala" Soponyán

IMG_6726.jpg

Ha szeretitek a vashúsból készült ételeket, akkor ajánljuk, hogy látogassatok el szeptember 6-án Soponyára, a Sárvíz-völgye Erdészeti-, Vadászati és Ökoturisztikai Központba, ahol megrendezik az Országos Vadgasztronómiai Fesztivált és a Fejér Megyei Vadásznapot.

A rendezvény 8 órától indul a "Vadételek Asztala" Vadgasztronómiai Nemzetközi Szakácstalálkozóval, az itt készült remekműveket meg is lehet majd kóstolni mindenkinek.

4_1.jpg

A nap folyamán lesz nemzetközi retriever vadászkutya verseny, koronglövész kupa, kisállat bemutató, Európa és világbajnok preparátorok kiállítása.  A STIHL-Timbersport magyar favágó válogatott bemutatója mellett a terepjárók szerelmeseinek kialakított erdei akadálypálya, lovas fogatozás színesíti majd a szombat délutánt.

A talpalávalót a délután folyamán a Kákics Együttes, az abai fúvósok, a Bóbita Citera Együttes húzza majd, a színpadon pedig a "Fölszállott a páva" versenyből is ismert Alba Regia Táncegyüttes lép fel.

 

www.vadex.hu

Szólj hozzá!

Címkék: Vadásznap Vadgasztronómiai Fesztivál Soponya Vadex


2014.08.20. 07:43 Év Utazója

Koronázási Ünnepi Játékok

A Koronázási Ünnepi Játékokon jártunk Székesfehérváron. A rendezvény nagyon hangulatos, igazi vásári forgatag korabeli ruhákat viselő emberekkel, zenével, fából készült vásári bódékkal. Ha koronát nem is kaptunk, rengeteg izgalmas programon vehettünk részt. Borókás kolbászt kóstoltam és még:

A Rajz utcában Vámosi Fanni Szent László legendái című felnagyított rajzát segíthettem kifesteni. Az én részem a zöld korona volt. 

korona.jpgItt lemeózhatjátok, hogy dolgoztam. :)

Tovább sétálva láttuk, hogy Szent László áll a téren. Annyira csüggedten szobrozott a többi báb között, hogy úgy döntöttünk életet lehelünk belé és egy kicsit megmozgatjuk elgémberedett tagjait. Nem volt egy kardio edzés, de hátha nem fájnak már úgy öreg csontjai. :) Gondoljatok csak bele, 1046-ban született... Nem mai darab.

óriásbáb.jpgIdősebb korban is jót tesz egy kis mozgás. :)

Este megnéztük a Fény utcát. Lényegében ez Európa legnagyobb mozgó történelmi képregénye. Épületek homlokzataira vetítik a képeket. Akár limonádét szürcsölve is nézhetitek egy-egy hangulatos kávézóból. Itt egy kis ízelítő: 

Szólj hozzá!

Címkék: Székesfehérvár Fény utca Koronázási Ünnepi Játékok én az év utazója Rajz utca


2014.08.19. 15:24 Közép-Dunántúl a Királyi Régió

Újra Mórikum!

morikum_plakat_2014_prew-page-001.jpg

Augusztus 20-23. között újra MÓRIKUM Móron a város legemblematikusabb helyén, a gyönyörű Lamberg-kastélyban és a csodálatos akusztikájával rendelkező udvarán találkozhatunk a móri kultúra színfoltjaival.

Szólj hozzá!

Címkék: Mór Ezerjó Mórikum kvircedli


2014.08.18. 15:46 Közép-Dunántúl a Királyi Régió

2014 Ft augusztus 20-án

2014 augusztus 20.jpg

Látogass el Csesznekre, a Kőmosó-szurdokhoz, hazánk első via ferratajához augusztus 20-án!


Bérelj felszerelést 2014 Ft-ért és kapsz egy 500 Ft értékű kupont, amit beválthatsz egy várlátogatásra (http://www.csesznekivar.hu/magyar/oldalak/cseszneki_var/), vagy étkezésre a Várvölgy Vendéglőben (http://www.varvolgyvendeglo.hu/), illetve a Lovagvár Étteremben (http://www.varvolgyvendeglo.hu/).


Információ: Kovács Tamás: 20-421-9945

www.csesznek-viaferrata.com

https://www.facebook.com/events/1655011304724801/

Szólj hozzá!

Címkék: augusztus 20. Csesznek Via ferrata