Hirdetés

Közép-Dunántúl

térkép.JPG

Tovább a Facebookra

2014.12.11. 15:59 Közép-Dunántúl a Királyi Régió

Ajándékötletek Közép-Dunántúlról a Camponában

karacsony_hatter_448141_61611_n.jpg

Már korábban írtam, hogy december 12-14. között "vendégeskedik" régiónk a Campona Szórakoztató-és Bevásárlóközpontban, abból az apropóból, hogy a még tanácstalan vásárlóknak ötletet adjunk az ajándékozáshoz.

Két partnerünk készül megvásárolható utalványokkal a hétvégére: péntektől vasárnapig a Komáromi Gyógyfürdő és szombaton a Forest Hills Hotel Zirc-Szarvaskútról.

Szólj hozzá!

Címkék: advent Zirc Komárom Közép-Dunántúl Forest Hills Komáromi Gyógyfürdő


2014.12.08. 10:04 Közép-Dunántúl a Királyi Régió

Adventi és téli ajánlatok a Camponában

taltosbarka_hu_3_advent.jpg

Megint egy héttel közelebb kerültünk a Szeretet Ünnepéhez. A megfelelő karácsonyi ajándék kiválasztása nem egyszerű.

Ehhez szeretnénk egy kis segítséget nyújtani: december 12-14. között bemutatjuk a régió téli ajánlatait a Campona Szórakoztató-és Bevásárlóközpontban a Tropicarium bejáratánál.

Az akció keretében vásárolhattok a Komáromi Gyógyfürdő és Forest Hills Biohotel & Golf (Zirc-Szarvaskút) ajándékutalványokat a karácsonyi ajándékozás megkönnyítése érdekében. Az ajándékutalványokkal lehetőség nyílik komáromi fürdőszolgáltatások és szálláshelyek, valamint bakonyi csomagajánlatok és golfdemo program igénybevételére.

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: ajándék advent ajándékutalvány Zirc Komárom Forest Hills Komthermál Komáromi Gyógyfürdő


2014.12.04. 00:04 Közép-Dunántúl a Királyi Régió

Mikulás és Advent a Közép-Dunántúlon

2_adventi_koszoru.jpg

A hétvége eseményekben gazdagnak ígérkezik, szombaton a Mikulás látogat el minden kisgyermekhez, vasárnap Advent második vasárnapja következik.

Nézzük, milyen programok lesznek:

fehervari_advent.jpgFotó: www.szekesfehervar.hu

Székesfehérváron a díszbe öltözött belvárosban folytatódik az ünnepvárás: a Püspöki Palotában, a Városház téren, a Hiemer-házban, a Városi Képtárban kézműves foglalkozások, kiállítások, zenés programok várják a gyerekeket. Megcsodálhatjuk a Püspöki Adventi Udvar varázslatos hangulatát, amely csak ilyenkor nyílik meg a látogatók előtt mesés fényeivel és minőségi kézműves portékákkal.

Természetesen a Mikulás sem tétlenkedik, segédeivel egész hétvégén járja a Fő utcát és a tereket, és szaloncukorral jutalmazza a gyerekeket, akik megtalálják őket. Az Igézőben a Szabad Színház  előadásában a gyermekek a Sarkcsillagváros történetét  láthatják Lázár Zsófi Téli meséjéből.  A zene és a tánc kedvelői sem maradnak programok nélkül. A belváros két pontján elhelyezett adventi színpadokon délutánonként jazz és swing zene szól majd, szombaton Vastag Csaba és a Mystery Gang, vasárnap Takács Nicolas örömzenél.

További info: www. szekesfehervar.hu

 karacsonyi_vasar_veszprem.jpgFotó: Tourinform Veszprém

Veszprémben pénteken a Zonta Advent –Képzőművészeti Karácsony keretein belül, 4 órától tekinthető meg Marosi Diána festőművész képeit tartalmazó kiállítás a Petőfi Színházban. Szombaton 19 órától a Zonta Jótékonysági koncertje lesz a Pannon Egyetem aulájában. Vasárnap délután 3 órától a Szaléziánumban kézműves délutánon vehettek részt ezután közös ajándékkészítéssel-és csomagolással segíthettek a rászorulókon a Veszprém Főegyházmegyei Karitásszal. 16:30-kor a Szentháromság téren meggyújtják a második gyertyát az adventi koszorún. 5 órától a Szent Mihály Székesegyházban a Liszt Ferenc Kórustársaság adventi koncertje segít az ünnepre hangolódásra. Péntektől vasárnapig pedig a Képzőművészeti Vásárral várnak mindenkit a Laczkó Dezső Múzeumban. A vásár nyitva tartása: 2014. december 5. (péntek) – 13‒17 óráig
2014. december 6. – december 7. (szombat – vasárnap) – 11‒17 óráig.

www.veszpreminfo.hu

zirc_advent.jpgFotó: Zirci Ciszterci Apátság

A Zirci Ciszterci Apátság Adventi Programsorozatának következő rendezvénye a gyermekeknek kedveskedik az Eszter-lánc Mesezenekar interaktív mesekoncertjével. A mesezenekar mese-erdő közepébe hív minden gyereket és gyerek-lelkű felnőttet. A sűrű téli erdő ezernyi titkot, hangot és varázslatot rejt, és a havas mesében talán a Mikulás nyomaival is találkozunk, mire átérünk az erdőn telerakjuk a puttonyunkat sok zenével, dallal és nevetéssel. A koncerten megelevenedik a történet a zene, bábok, és persze a gyerekek segítségével, és együtt indulunk a tél titkainak nyomába. A hangszerek mind a mese egy-egy szereplőjét ismertetik meg velünk, akiknek kalandjait a gyerekek is alakíthatják ötleteikkel. Az ingyenes mesekoncert után meggyújtják a második gyertyát az adventi koszorún.

Az Apátság Látogatóközpontja december 1-től téli nyitvatartás szerint keddtől vasárnapig 10-16 óra között tart nyitva, ugyanebben az időben az apátsági ajándékboltban különleges, kézzel készített apró ajándéktárgyakat is vásárolhatunk szeretteinknek karácsonyra.

www.zirciapatsag.hu

advent_mor2.jpgKülönleges hangulatú karácsonyi vásárral várnak mindenkit a Mórra, ahol a felnőttek az Móri Borvidék TDM Egyesület tagjai által kínált népi iparművészeti termékek, egyedi kézműves ajándéktárgyak, díszek, helyi termékek, ízletes móri borok közül válogathatnak, a gyermekeket pedig karácsonyváró kézműves foglalkozás és maga a Mikulás várja. A további ünnepi hangulatról a forralt bor, tea és sült gesztenye varázslatos illata, valamint a karácsonyi dallamok gondoskodnak.

www.moriborvidekinfo.hu

mikulasfalva.jpgFotó: www.mikulasfalva.com

Egzotikus állatbemutatóval, író-olvasó találkozóval, bábjátékkal, betlehemes műsorral és sok vidámsággal teli hétvégére készülnek a nagykarácsonyi Mikulásfalván december 5. és 7. között.

Közeledik december 6-a, a fehér szakállú, piros kabátos Mikulás ünnepe. Ahhoz, hogy a gyerekek és a felnőttek is ráhangolódjanak az ünnepre, mindenképpen érdemes ellátogatni Nagykarácsonyba, a Mikulás házába, a Falusi Élet Kertjébe, a Játszóházba, az Ugráldába. A Mikulás Fesztiválon vidám ünnepi koncertek, bábelőadások várják a gyerekeket a Manók sátrában, ahol vendégünk lesz a Kaláka zenekar, a Monó Manó Zenekar, Dudó bohóc, Haribo maci, a 4D és a Palánta bábcsapata.

A Játszóházban a Tropicarium jóvoltából egzotikus állatbemutatót tartanak szombaton és vasárnap is. A Móra Könyvkiadó szervezésében pedig december 6-án Vig Balázs Három bajusz gazdát keres című előadása várja az érdeklődőket!

www.mikulasfalva.com

mikulas_futas.jpgFotó: www.visittata.com

Tatán, a Mikulás napján 11 órára várnak mindenkit egy kis futásra a Cseke-tó partjára, aki a táv teljesítése végén szeretne találkozni a Mikulással és a Krampusszal, ugyanis ők ajándékoznak meg minden célbaérőt.

www.visittata.com

 

Szólj hozzá!

Címkék: Vastag Csaba Veszprém Mikulás Mór Zirc Tata Takács Nikolas Kaláka Nagykarácsony Adventi vásár Székesfehé Adent Mikulás futás Eszter-lánc Mikulásfalva Mikulásfesztivál mesekoncert Zirci Apátság


2014.12.03. 15:37 Közép-Dunántúl a Királyi Régió

A tea útján

tea_kicsi.jpg

Fotó: Károlyi-kastély

Nagyszerű családi programot ajánlok a figyelmetekbe  vasárnapra, ha nem az adventi vásárokban karácsonyi készülődéssel szeretnétek eltölteni az időt.

Szólj hozzá!

Címkék: tea Fehérvárcsurgó


2014.11.26. 15:57 Közép-Dunántúl a Királyi Régió

Örömhír Tatáról

platán1.jpg

A tatai Öreg-tó partján álló nagy platán lett az Év fája az Ökotárs Alapítvány 2014-es versenyén.

Idén 66 fa vett részt a versenyben, melyből  15 lett döntős, a fákra összesen 24 842 szavazat érkezett és 7230 szavazattal a “Tatai nagy platán” címmel nevezett fa nyerte.

Ha ellátogatsz november 28-29-én a Vadlúd Sokadalomra, akkor sétálj el az Év fájához is!

Szólj hozzá!

Címkék: Tata Év fája Vadlúd Sokadalom


2014.11.20. 16:19 Közép-Dunántúl a Királyi Régió

Kezdődik az Advent!

1.advent.jpg

Rohan az idő! Nem is olyan régen volt, hogy a vízparton napoztunk, fesztiválokra jártunk, a jövő héten hétvégén pedig már Advent első vasárnapja lesz.

A régió szinte minden települése ünnepi díszbe öltözik, adventi vásárokkal és ünnepi gyertyagyújtással várják a Karácsonyt.

Nézzük az első adventi hétvége programjait!

Szólj hozzá!

Címkék: advent Székesfehérvár Veszprém Mikulás Mór Zirc Közép-Dunántúl Nagykarácsony


2014.11.17. 15:18 regadmin

Vadlúd Sokadalom 2014, Tata

A hagyomány szerint november utolsó szombatján, immár tizennegyedik alkalommal rendezik Tatán a Vadlúd Sokadalmat, ahol több ezer madár látványos vonulását figyelhetjük meg. Az idei eseményen várhatóan rekordot dönt a vadludak száma, és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület is itt ünnepli a negyvenedik születésnapját.

A tatai Öreg-tó hagyományos téli pihenőhely a vadludak számára. Az eurázsiai tundrák vidékéről érkező madarak minden évben itt töltik a telet, és csak február végén, március elején indulnak vissza északi költőhelyeikre. A helyszín azért is különleges, mert az Öreg-tó az egyetlen madárpihenőhely, amit szinte teljesen körbevesz egy város, azaz Tata és az olyan épületek, mint a vár vagy az Esterházy-kastély.

_DSC5521.jpg

A vadludak tiszteletére minden év novemberében szervezik a Sokadalmat a természetvédők, ahol a vadludak látványos vonulása mellett egyéb programok is várják az érdeklődőket. Lesznek szakmai előadások és gyerekprogramok, fotókiállítás, országos madármegfigyelő verseny, solymász- és csillagász bemutató. Körkapcsolás keretében más jelentős magyarországi vizes élőhelyeket is közel hoznak a közönséghez (Bihar, Dinnyési Fertő, Fertő-tó, Kardos-kút, Szegedi Fehér-tó, Csaj-tó, Kis-Balaton, Hortobágy, Tisza-tó, Zámoly, Rétszilas).

Még több infó a rendezvényről itt.

A november 15-16-i hétvégén már 36 ezer vadludat számoltak a természetvédők, ami sokkal több a tavaly ugyanilyenkor megszámolt 11 ezer példánynál. November 28-án és 29-én, a Vadlúd Sokadalom napjain tehát várhatóan rekordot dönt majd a madarak száma.

Részletes program itt.

Az idei rendezvény díszvendége a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság, további különlegességét pedig az adja, hogy itt mutatják be a 40 éve a természet szolgálatában című filmet, ami az idén 40 éves Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület történetéről szól.

Szólj hozzá!

Címkék: fesztivál program gasztronómia Tata


2014.11.17. 14:39 Közép-Dunántúl a Királyi Régió

Borárium a Szerelemvölgyben

header_logo.png

Az egykori jezsuita dézsmapince épületében kapott épült meg a Bálint Borárium, amely a Pázmánd szélén elterülő, présházaknak is otthont adó Szerelemvölgyben található.

A háromszintes építmény teraszáról még a téli időszakban is megcsodálhatjuk a gyönyörű panorámát, a földszinten sparhelten és annak sütőjében készülő házias ételkülönlegességek kóstolhatunk.

borárium_pince.jpg

Fotó: Bálint Borárium

 A Borárium alsó szintjén a felújított, történelmi múltú dézsma pince és annak továbbgondolt pincerendszere található az impozáns trezorteremmel. A pince központi helyét uraló búbos kemencében, frissen sült pogácsával és a Velencei-tó környéki borászok gazdag kínálatával várják a borisszákat.

A pince első szintjén a gyermekek részére himalájai só-homokozót, míg a felnőttek számára hang-, fényterápiás sópihenőt alakítottak ki.

Pázmánd íze03.jpg

Fotó:Bálint Borárium

A Borárium építésével egy időben megkezdődött a pázmándi helyi natúr élelmiszerek készítése és forgalmazása, Pázmánd Íze néven. E termékcsalád azért különleges, mert kizárólag a helyben termett, természetes körülmények között gondozott, vagy vadon termő gyümölcsök (pl. szőlő és bodza) hagyományos kézműves technikával történő feldolgozásából, mesterséges adalékok nélkül, prémium minőségben készülnek. 

Kedvcsinálóként film a Boráriumról:

További info:www.balintborarium.hu

Szólj hozzá!

Címkék: Velencei-tó Pázmánd Bálint Borárium Pázmánd Íze


2014.11.14. 11:39 Közép-Dunántúl a Királyi Régió

Zirci Ciszterci Apátság-másképpen

őszi.jpg
Fotó: Zirci Ciszterci Apátság

Bizonyára sokan jártatok már a tavalyi évben megújult Zirci Ciszterci Apátságnál, megcsodálva a gyönyörű templomot és a ciszterci rend történetét bemutató interaktív kiállítást.

Az apátság Facebook profilján különleges fotókra bukkantam. Nem mindennapi szemszögből mutatja be az épületet. Virtuálisan bejárhatjuk a 44 regiszteres 3 manuálos-pedálos romantikus nagy orgonát, az apátsági templom padlásterét, ahol látni lehet a több száz éves építési technikákat és a 95%-ban eredeti faszerkezetet, a barokk freskók "másik oldalát". 

A karácsonyvárás időszakában is érdemes ellátogatni Zircre. Az adventi programsorozat első eseménye november 30-án 16 órai kezdettel Kövi Szabolcs pánsípművész ingyenes koncertje lesz a Gobelin teremben, amelyet 17.30 órától adventi gyertyagyújtás követ az apátság díszudvarában. 

További információ: www.zirciapatsag.hu

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: Zirc Apátság


2014.11.10. 16:14 Közép-Dunántúl a Királyi Régió

Fricska-Bicska

10701975_435417413262867_4381372753887528012_n.jpg

Közeleg a tél, ami a malacoknak egy szomorú időszak. :(

Veszprémben, a Séd-patak völgyében található Fricskába egy családi napra  várnak mindenkit, aki szereti a disznóvágások semmi máshoz nem hasonlítható hangulatát és ízeit.

Info: Fricska

Szólj hozzá!

Címkék: disznóvágás Veszprém Fricska