Fantasztikus időutazás Székesfehérváron

2016. augusztus 09. 14:47 - Közép-Dunántúl a Királyi Régió

Pénteken veszi kezdetét a Királyok városában az a 10 napos fesztiválsorozat, mely méltóképp megkoronázza a nyári fesztiválokat Székesfehérváron. Az augusztus 12-21 között zajló események visszarepítenek az időben és te is megélheted az egykori koronázóváros hangulatát. Legyél részese a Királyi Napoknak!

Az idei évben II. (Vak) Béla koronázásának történetét eleveníti meg a Koronázási Szertartásjáték (augusztus 13-14.), parádés szereposztásban, közel kétszáz résztvevővel, a magyar királyok egykori koronázási helyszínén. A Fő utca Fény utcává változik, ahol II. Béla története és legendái mozgó (fény-)képregényein keresztül elevenednek meg. A belváros szíve középkori vásári forgataggá alakul és időről időre feltűnnek a csaknek öt méter magas királyi óriásbábok is, majd augusztus 20-án nagyszabású történelmi felvonulásra kerül sor.

aug_20_06_kicsi.jpgfotó: szekesfehervar.hu

Augusztus 16-án a Nemzeti Emlékhely színpadán felcsendül a Musica Sacra hangverseny, ahol Rossini oratóriumát, a Stabat Matert Rost Andrea és a moszkvai Bolsoj vezető szólisái adják elő. A programsorozatot az 5 napos és több, mint 20 éve népszerű Nemzetközi Néptáncfesztivál zárja. Idén a meghívott vendégek között argentin, baszkföldi, egyiptomi, grúz, horvát, indonéziai, moldovai, szlovák, erdélyi, felvidéki és vajdasági néptáncegyüttesek szerepelnek.

A számos program mellett elmaradhatatlanok a könnyűzenei koncertek, melyek a Zichy Színpadon kaptak helyet augusztus 12-16 között. Fellép Miklósa Erika és a Bon Bon, Fenyő Miklós, Rúzsa Magdi, a Csík Zenekar és Charlie.

Szólj hozzá!

A hét helyi terméke: GerecseKecske

2016. augusztus 05. 10:40 - Közép-Dunántúl a Királyi Régió

A komárom-esztergom megyei Neszmély község határában található családi gazdaság igazi finomságokkal várja a betérőt, melyhez az alapanyagot a Gerecse lankáin legelő kecskék biztosítják és hozzá a szakértelmet a farmocska motorja, Pallagi Zsuzsanna adja. A Hortobágyon nevelkedett, a természetet és állattartást ott megszerető gazdasszony szenvedéllyel végzi munkája mellett a gazdaság irányítását, mely működtetésben férje a fő segítője, kislányuk pedig természetesen az állatok névadója és pásztora.

296422_373163482753764_113429023_n.jpg391853_403877686349010_590195598_n.jpg

558899_403877693015676_645472609_n.jpgfotó: GerecseKecske

Az egész egy anyakecskével indult, aztán mára egy gondosan megválogatott állomány lett, ahol Búzavirág, Meki, Gizi, Bori és társai szorgalmasan adják a tejet a friss és keményre érlelt kecskesajtokhoz, a félekményen érő, savanykás kecskesajthoz, az ordakrémhez és ordasajthoz. És mindezek változatos fűszerezéssel készülnek édes és sós változatban egyaránt.

A gazdaság része még Borsi a kárpáti borzderes tehén és számos birka is, de természetesen elmaradhatatlanok a tyúkok és kacsák is.

Aki szeretné megismerni az ízeket, amit nyújt a gazdaság, megteheti sajtkóstoló és pincebuli keretében, de akár be is lehet kapcsolódni a munkába, hordani a szénát, ellátni az állatokat, a friss tojást összeszedni, a fejést kipróbálni és még mindent, ami hozzátartozik a gazdaság életéhez.

Sok fényképet és további információt a gazdaság facebook oldalán találsz!

 

 

Szólj hozzá!

Sportos Velencei-tó

2016. augusztus 01. 15:14 - Közép-Dunántúl a Királyi Régió

Nyár, napsütés, strand, buli, koncert... Velencei-tó! - és ezen túl szuper sportesemények folyamatosan, ahol lehetsz néző, de akár aktív résztvevő is! Csokorba szedtünk néhányat neked:

Velencei Tóúszás

Augusztus 14-én, vasárnap tölts egy sportos napot a Velencei-tó partján! Ússz egy kicsit, vagy nagyot! Ha még nem tetted, akkor most kipróbálhatod a nyíltvízi úszást 500 méteren, de ha már tapasztalt vagy, akkor nevezz be az 1500 vagy a 3000 méteres távra! Ha még többre vágysz, akkor ott a 6000 méteres!

Na úgy gondolod, ez még nem lenne elég és további kihívásokra vágysz, a vízből kijőve pattanj nyeregbe és karikázd körbe a tavat, miközben megálsz egy kicsit gyalogolni is! Attól függően, hogy mekkora távot úszol, a kis-, közép-, vagy a hosszú távú túratriatlont teljesíted!

Az eseményre kedvezményes szálláslehetőségek és szabadidős programok listáját IDE kattintva elérheted!

II. Bence-hegyi Rock'n Roll Futás

Augusztus 20-án reggel 9-kor rajtol el második alkalommal a Bence-hegyi futás. Ha egy kört teszel meg, az 5,2 km (2,6 km le, majd fel), de ha érzed az erőt magadban, benevezhetsz 2 vagy esetleg 3 körre is! Ha még nem jártál a Bence-hegyen és nem ismerős a terep, tudnod kell, hogy a 2,6 km-en 95 méteres a szintemelkedés! De ez ne szegje kedved! Legyél Te a Bence-hegy királya vagy királynője!

VII. Velencei-Tó Szupermaraton

Szeptember első vasárnapján a Velence Korzóról rajtol a hetedik alkalommal megrendezett szupermaraton a tó körül. Ha csak egy kicsit mozognál, vegyél részt az 1 km-es örömfutáson, de ha komolyabb kihívásokra vágysz, akkor egyéniben a 10 km-es, a 21,0975 km félmaraton, a 30 km-es, vagy akár a 60 km-es távokra nevezhetsz. 3 fős váltóban 30 km-es és 60 km-es táv áll rendelkezésetekre. A verseny útvonala: Velence-Sukoró-Pákozd-Agárd-Gárdony-Velence.

velenceii-to_szupermaraton_a_honlapjukrol.jpgFotó: velenceitomaraton.hu

 

 

 

Szólj hozzá!

Új fejlesztéssel bővült a Pannon Csillagda

2016. augusztus 01. 13:01 - balaton | peti

csillagda_1.jpg3D médiatermet adtak át múlt héten Bakonybél népszerű kiállítóhelyén, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park fennhatósága alá tartozó Pannon Csillagdában. Az átadó ünnepség keretén belül levetítették a „Mars útikalauz stopposoknak” című, 3D ismeretterjesztő filmet is, melynek célja, hogy a Marsot elérhető közelségbe hozza a nézők számára – egyszerre tudományos és élvezetes módon.

Tovább
Szólj hozzá!

Székesfehérvár: tele van élettel - garantáltan!

2016. július 22. 09:45 - Közép-Dunántúl a Királyi Régió

Székesfehérvárt, a megújulni képes királyi várost, számos izgalmas helyszínnel áldotta meg a történelem, mely titkait most előtted is felfedi: nem kell mást tenned, mint a júliusban még csak szombatonként, de augusztusban már az egész hétvégén elérhető városnéző túrák egyikéhez csatlakozni.

A könnyű nyári esti séták 18 órakor indulnak, melyek után augusztus 6-ig érdemes még tovább maradni, mert a Kultúrkorzó színes programjai ezután várnak!

Azután augusztusban nem mindennapi a módja a városnézésnek, mert péntek esténként fáklyás, szombat délelőttönként kisvonatos-Bory-váras a városnézés és este pedig Szent István nyomában járva a belváros történelmi kincseit fedezheted fel szakavatott vezetővel.

A királyi városban augusztusban tetőznek a nyári programok, mégpedig a Királyi Napok rendezvénysorozattal augusztus 12-21 között. A Szent István ünnepe köré szervezett programok olyan kulturális csemegékkel várnak, mint a Koronázási Ünnepi Játékok, ahol életre keltett skanzen, középkori vásári hangulat, korhű játékok, fényfestés a történelmi falakon, vagy az ötméteres óriásbábok szórakoztatnak. És mindez még tovább fokozható a koronázási szertartásjátékkal.

TIPP>>>az augusztus 13 és 14-i koronázási szertartásjátékra (de az augusztus 16-i Musica Sacra előadásra is)érdemes mielőbb megváltani a jegyet, nehogy lemaradj! Keresd a székesfehérvári Tourinform iroda programcsomagját!

 Vár Székesfehérvár, a királyi város tele élettel!

 

 

Szólj hozzá!

A hét helyi terméke: a székesfehérvári püspök sörei

2016. július 21. 10:56 - Közép-Dunántúl a Királyi Régió

Székesfehérvár, történelmi belváros, kellemes környezet, egy hotel és a földszintjén a kézműves söröző.... Nyár, meleg és a várva várt felfrissülés... Mindez együtt várja a betérőt a Szent Gellért Kézműves Sörözőben, kellemes környezetben és olyan különlegességekkel, mint a székesfehérvári püspöki sörök.

Alig egy évvel ezelőtt kerültek polcokra az első palackok Szent Imre, Szent Gellért  és Szent István néven, melyek azóta is nagy sikernek örvendenek.

szent_gellert_sorozo_kivagas.JPGfotó: Szent Gellért Kézműves Söröző facebook oldala

A söröket Spányi Antal megyés püspök megrendelésére, egyedi recept alapján Német Antal sörfőző készíti Pein Ádámmal a Monyo Sörfőzdében. A Szent Gellért egy cseh pilseni típusú, igazi kézműves változatban, a Szent István egy porter típusú, felső erjesztésű, hagyományos alapanyagokból, hagyományos módon készített, a Szent Imre pedig egy bajor típusú, szűretlen, élesztős, kicsit opálos, de kellemes frissítő, banános-szegfűszeges búzasör.

Mindhárom fajta csatos üvegben került forgalomba, de a kézműves sörözőben csapolva is kóstolhatod!

szentgellert_szekesfehervar_hu.jpglogo3_n.jpgszent_gellert_sorozo_terasz.jpg

fotók: Szent Gellért Kézműves Söröző facebook oldala

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Segway és libegő? - igen, Eplényben!

2016. július 18. 13:28 - Közép-Dunántúl a Királyi Régió

Ha Eplénybe látogatsz, már nem csak a libegőzés vagy a felvonós kerékpározás vár, de hétvégente a segwayt is kipróbálhatod, vezetett túra során!

Hogy milyen is ez az ördöngős jármű? Olyan, aminek az irányításához csupán a súlypontod áthelyezésére van szükség. De ne félj, a túra elején 10 perc elegendő az irányítás megtanulásához, majd irány a tavakig a bekötőúton, vagy a terepen kalandozás az Ámos-völgyben!

És ha ez még mind nem elég, íjászat és bubi-buli (buborékfoci, buborékszumó és buborékteke) is vár, az igényeidhez mérten!

Részletes információkat a Bringaréna weboldalán találsz, majd irány EPLÉNY!

Szólj hozzá!

VelencE-Busz 2.0

2016. július 15. 13:40 - Közép-Dunántúl a Királyi Régió

Eddig is nagy sikere volt a Velence különböző pontjai között közlekedő elektromos golfbusznak, azonban most nemcsak a helyszínek, de a buszok száma is növekszik!

velence_busz.jpgfotó: Velence Busz

Továbbra is igénybe tudod venni a helyijáratként közlekedő 14 személyes buszt keddtől vasárnapig, méghozzá csupán 100 forintos viteldíjért, függetlenül attól, mennyi megállót mész. De e mellett újdonság, hogy egy 17 személyes golfbusz külön megrendelésre távolabbi célpontokra is elszállít: rendelhetsz buszos túrát a pákozdi Katonai Emlékparkba, az Agárdi Plinkafőzdébe, a pákozdi Lics Pincészetbe, de az agárdi L. Simon Borászatba is.

És ráadásul a csomag ára nemcsak az utazást, de a programon való részvételt is tartalmazza, mint pl. a bor- és pálinkakóstolót vagy a bemutatót. Keresd a folyamatosan frissülő információkat a facebook oldalon vagy a honlapon!

TIPP>>> Ne feledd a Velencei-tó Turisztikai Kártyát az utazásodhoz!

Gyűjts élményeket a Velencei-tónál!

Szólj hozzá!

Heti ajánló: VeszprémFest és Rozé, Rizling, na meg a Somló Hegy Hangja

2016. július 13. 16:43 - Közép-Dunántúl a Királyi Régió

A zene és a bor kedvelői kitűnő programokra lelnek Veszprémbe látogatva, ahol javában folynak a Rozé, Rizling és Jazz Napok programjai: az Óváros téren 30 borász kínálja kitűnő nedűit és minden este 18 órától jazz, blues, vagy funky koncertek várnak egészen július 17-ig. Még nem késtél le róla, irány az Óváros tér, akár már ma!

 

Indulnak a VeszprémFest nagysikerű programjai is, melyek vasárnapig szintén kitűnő estéket ajánlanak. Érdemes figyelni az esemény honlapját az esetleges helyszínváltozások miatt! Olyan nevek fémjelzik az idei évet, mint Gregory Porter, Lisa Stansfield, Jamie Cullum és aThievery Coreporation.

Kis kedvcsináló: 

Ráadás a hétvégére a Somló Hegy Hangja, ahol megelevenednek az élő értékek a Somló-Ság kulturális tengelyén. A hétvégén, július 16-17-én Somló Séd Dülöngélő lesz, a családi pincészetek borfesztiválja, mely alatt a szombati napon a Somló-hegy tetején, a kilátó melletti réten nagyszabású Csík Zenekar koncert vár!

Ha még nem jártál a Somlón, egy kis ízelítő:

 

 

Szólj hozzá!

Keddtől mi is ott leszünk az EFOTT-on

2016. július 11. 17:06 - Tencsi

Július 12-én, a Velencei-tónál vesz startot az EFOTT. A fesztiválon már a nyitónaptól kezdve pörögnek a programok, az első nap DJ Dominique, a Kozmix és Kis Grófo is fellép. De nem csak a koncertek miatt érdemes kilátogatni a partra: rengeteg civil szervezet, egyetem, sőt, a Nemzeti Turisztikai Ügynökség is izgalams meglepetésekkel készül.

Az EFOTT, leánykori nevén az Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozója - ehhez méltóan pedig sok-sok turisztikai és sportprogrammal is kedveskedik a látogatóknak. Kipbólálhatjuk a strandkézilabdát, versenyeznek az eős emberek, de megtudhatjuk az is, mi a poolball vagy a vízi röplabda.

efott.jpg

Kép: Facebook/EFOTT

A zene kedvelőit 12 helyszínen várják majd a legnevesebb hazai és külföldi fellépők, akik közül sokan egyedi és különleges, direkt az EFOTT-ra szánt produkciókkal készülnek. PASO például filmslágereket ad elő, a 30Y koncertje alatt fiatal képzőművészek készítenek installációt a fesztiválról, a Wellhello pedig táncosokkal egészül ki a fellépése erejéig. A Rudimental e-mailben is üzent a rajongóknak a szervezőkön keresztül:

‒ Fantasztikus közönség, kiváló kaja és finom sör – nekünk ezt jelenti Magyarország! Az EFOTT főiskolás, egyetemista közönségének pedig három dolgot tanácsolnánk: srácok, ne igyatok túl sokat, élvezzétek ki ezeket az éveket, és kössetek barátságokat!

Mautner Zsófi és Széll tamás főzőshowal érkezezik Velencére, de lehetőség lesz arra is, hogy a látogatók a kedvenc zenekaraikkal beszélgessenek. A fesztiválnak helyet adó Északi-strandon lesz vízvételi lehetőség, öltöző, zuhanyzó, sőt, strandröplabda pálya is, a sokáig maradók pedig kipróbálhatják, milyen az éjszakát a fesztiválszezon slágerében, kapszulahotelben tölteni.

 A 10 legjobb vízi járgány nyárra a - nem csak a Velencei-tavon

Szólj hozzá!