2014.09.16. 14:32 Közép-Dunántúl a Királyi Régió

Harcsa minden mennyiségben, avagy Halászbúcsú Rétimajorban

Akár a közeljövőben jó okunk lesz rá, hogy nekivágjunk egy Rétimajorba készülő kirándulásnak, hiszen  szeptember 20-án hagyományos Halászbúcsú lesz. Kirakodóvásár, különféle hagyományőrző műsorok, halfőző verseny és végül, de nem utolsósorban gasztronómiai remekek vonulnak fel a hagyományos Halászbúcsú alkalmával. Mint a videóban is látható harcsás palacsinta.  Ebben az esztendőben a harcsa áll a középpontban, minden erről a méltán népszerű és különösen ízletes nemes ragadozó halról szól majd.

Tovább is van: Rétimajorról hosszabban

Szólj hozzá!

Címkék: harcsa Rétimajor Aranyponty Halászbúcsú


2014.09.16. 13:57 Közép-Dunántúl a Királyi Régió

151 éves a Sukorói Néprajzi Ház

plakat_sukoro_neprajzi_haz.jpg

Pénteken (09.19.) adják át a Sukorói Néprajzi Ház kívül-belül megújult épületét az új kiállítással.

Szólj hozzá!

Címkék: Sukoró Néprajzi Ház


2014.09.09. 15:19 Közép-Dunántúl a Királyi Régió

Malacságok és lecsófesztivál Fehérváron

kolbászok.JPG

Szeptemberben ismét a finomságok  kerülnek a középpontba Székesfehérváron.

Szólj hozzá!

Címkék: szeptember Székesfehérvár Lecsó Mangalica Fesztivál Lecsófesztivál Fehérvári Lecsófesztivál


2014.09.08. 14:43 Közép-Dunántúl a Királyi Régió

Kóstold meg a cicegét Pápán!

Pápai cicege és csülökIMG_8951.JPG

Szeptember 11-14. között bárki megkóstolhatja a cicegét Pápán. Hogy mi is az a cicege? Az ország különböző tájain más-más elnevezése van, pl. tócsni, berét, krumplilángos, de ugyanazt az olajban sült burgonyás ételt jelenti.

Szólj hozzá!


2014.09.05. 11:26 Közép-Dunántúl a Királyi Régió

Történelmi Emlékhellyel gazdagodott a régió!

erőd sztelé.jpg

Forrás: https://www.facebook.com/monostorierod

A Komáromi Erődrendszert Történelmi Emlékhellyé nyílvánították. Ezen alkalomból egy kőből és bronzból készült emlékoszlopot, egy ún. sztélét avattak a Monostori Erődbe vezető két kapu között, amelyet mindenki belépőjegy nélkül szabadon megtekinthet.ME_megujulo_kazamatak.jpg

A Monostori Erőd számos programmal készül az őszre: szeptember 20-án adják át a megújult kazamatákat. Az Erőd több mint 2 km hosszú lőfolyosóján tisztítási, állagmegóvási munkákat végeztek el és egy új kiállítás is fog nyílni, melynek egyik termében az Erőd tűzrendszeréről tudhatunk meg érdekességeket. A 101 m hosszú folyosószakaszon monarchia-kori katonaélet hétköznapjait ismerhetjük meg egy kalandjáték keretében. Ezen a hétvégén (09.20-21.) ingyenesen tekinthető meg az Erőd.

Szeptember 27-én a Turizmus Világnapja alkalmából minden látogatót kisebb ajándékkal várnak, és ismét bemutatják a Svejk - időtlen tragikomédia című darabot.

Október 11-12-én a négylábúak és gazdáik veszik birtokba az erődöt. Vasárnaponként egyenruhás tárlatvezetéssel és 13 órakor ágyúszóval fogadják a látogatókat.

További info: www.erod.hu

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: kazamata Komárom Nemzeti Emlékhely Monostori Erőd Sztelé Svej


2014.09.02. 14:36 Közép-Dunántúl a Királyi Régió

A nap ételei: Hideg szőlőleves és nuss stangl

szőlő.jpg

Kétségtelenül itt van az ősz, ezt mutatja az időjárás is és az iskola is elkezdődőtt tegnap. Ennek az évszaknak azonban nemcsak "rossz" oldala van: terem a szőlő, amelyből nagyon finom leves is készíteni:

Hideg szőlőleves
Hozzávalók: másfél kg szőlő, 3 evőkanál cukor, néhány darab egész fahéj és szegfűszeg, 1 dl főzőtejszín, 2,5 dl fehérbor.

A megmosott szőlőt leszemezzük és fazékba tesszük. Felengedjük annyi vízzel, hogy ellepje, és szükség szerint cukorral édesítjük. Egy teatojásba beletördeljük az egész fahéjat, mellétesszük a szegfűszeget, és ezt is a levesbe rakjuk. Néhány percnyi forralás után a teatojást kivesszük, a levest a szőlővel összeturmixoljuk. Ezután szűrőkanálon átpasszírozzuk, hogy a szőlő magjai, és héja ne kerüljön az ételbe. Újra átmelegítjük, tejszínnel, és borral összeforraljuk.
Hűtés után kínáljuk.

 A másik őszi gyümölcs a dió, amelyből a Móri Borvidéken nagyon finom sváb különlegességet készítenek, amely a környéken az esküvők elmaradhatatlan süteménye:

nusstangl.jpg

Fotó:www.minalunk.hu

Nuss stangl – diós rúd
Hozzávalók: 10 tojás fehérje, 1 kg dió, 1 kg porcukor, 1 vaníliás cukor, 5 csepp citromlé, a deszka szórásához liszt, a tepsi kenéséhez sertészsír.

A dió ¾ részét finomra, a többit durvára daráljuk, és összekeverjük. A tojások fehérjébe beletesszük a porcukrot, és a vaníliás cukrot, és gőz felett kemény habbá verjük.
Felét a dióba gyúrjuk, a többit díszítéshez félretesszük. A tészta felét erősen meglisztezett gyúródeszkán kézzel, és sodrófával hosszú, kb. fél cm vastag rúddá sodorjuk. Egy centis stanglikat vágunk belőle, amit kizsírozott tepsibe helyezünk, és előmelegített sütőben, takarékon inkább csak szárítunk, mint sütünk. 10-15 perc alatt elkészül.
Ezután a másik felét is ugyanígy elkészítjük.
A megsült rudacskákat a tepsiben hagyjuk kihűlni. A félretett tojáshabot néhány csepp citromlével, gőz felett újra átdolgozzuk, majd ezzel díszítjük ki a stanglikat. Egy éjszakán át szikkasztjuk, utána lehet tálcára rakni. Hetekig eltartható, nagyon finom sütemény.

Töppedt szőlőből készül Móri Ezerjó vagy Ezerjó Aszú illik hozzá.

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: régió étele nuss stangl hideg szőlőleves


2014.08.29. 11:42 Közép-Dunántúl a Királyi Régió

Hőlégballonnal a Velencei-tó felett

GAB_8343_kicsinyített_1.jpg

Ilyen gyönyörű látványban lehet része annak a szerencsésnek, aki a Velencei-tó felett repül a jövő heti Hőlégballon Karnevál alatt!

Szólj hozzá!


2014.08.29. 10:24 Közép-Dunántúl a Királyi Régió

Várjátékok a Csókakő várban

csókakő.jpg Fotó:https://www.facebook.com/csokako.kozseg

Szeptember 6-án ismét középkori hangulatba kerülhetünk a csókakői várban.

A több, mint 700 éves falak között lovagrendek elevenítik fel a középkor különböző évszázadait, párviadalok,  lovagi tornák, török és magyar harci kosztümbe öltözött katonák csatáznak, bemutatják a korabeli  táncokat.

Emellett lesz minden, mi a jó hangulatról gondoskodik: mesterségek utcája, kézműves kirakodóvásár,  a móri borvidék borainak bemutatója, könnyűzenei koncertek, lasershow és tűzijáték.

 csókakői várjátékok.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: Várjátékok Csókak


2014.08.28. 10:17 Közép-Dunántúl a Királyi Régió

Újra szeptemberben találkoznak a gazdák Bábolnán!

Bábolna3.JPG

Ismét hagyományos időpontban, azaz szeptember 10-13. között várják a gazdákat a Bábolnai  Nemzetközi Gazdanapokra. Ez a legrégebbi szakkiállítás, amely elsősorban a növénytermesztéssel kapcsolatos legújabb technológiákat mutatja be.

bábolna megnyitó.JPG

Fotó:www.babolnaigazdanapok.hu

Szólj hozzá!

Címkék: mezőgazdaság Bábolna Bábolnai Gazdanapok


2014.08.25. 12:00 Év Utazója

Bringaréna, wakeboard és Via Ferrata

Wakeboard - Velence

A velencei pálya volt az első olyan wakeboard helyszínünk, ahol trükközni tanultam. 11 ugrató található a pályán, de sajnos én még nem vagyok annyira profi, hogy ezeket kipróbálhassam. Így switcheket tanultam. Lényegében menet közben fordulni, úgy, hogy az ellenkező lábam kerüljön előre. Board slide-ot is csináltam. Egész jól ment, úgyhogy várom a következő alkalmat! A kezdőknek egyébként csoportos oktatást tartanak a délelőtti órákban. Én is ebbe csöppentem bele.

wakeboard.jpgMindjárt vízre szállok. Mögöttem épp wakeboard oktatás folyik.

Szólj hozzá!

Címkék: wakeboard Velence Eplény Csesznek Bringaréna én az év utazója Via ferrata