Kultúra és még több kultúra

2015. szeptember 18. 14:22 - Közép-Dunántúl a Királyi Régió

Szeptembert a gasztronómia hónapjaként szoktuk emlegetni, de most ezt erősen meg kell, hogy cáfoljam, mert a holnapi naptól szinte elöntenek minket a kultúrális lehetőségek özöne.

Szeptember 19-20-án a Kulturális Örökség Napjai alkalmával régió-szerte számos helyszínre ellátogathatsz, ahol feltárulnak földbe zárt kincseink:

Székesfehérváron lesznek épületvezetések, séták, fáklyás tárlatvezetés, koncertek és előadások, de lesz ingyenes nyitva tartás és olyan épületeket látogathatsz meg egy séta, vagy szakvezetés során, mint a Városháza, a Budenz-ház és pincéje, az Árpád Fürdő, vagy a levéltár. Az eseményekről részletesen ITT olvashatsz.

Veszprémben két ingyenes program vár szeptember 19-én, szombaton: várostörténeti séta 14 órától " Az építészet Bartókja" címmel az Óváros tér 2. sz alatti Tourinfrom iroda elől és ugyanebben az időben a Színházkertből kerékpáros túra indul Nemesvámosra az Európai Mobilitási Hét alkalmából. E mellett számos múzeum, kiállítóhely, könyvtár nyitja ki kapuit és enged bepillantást a történelem rejtekébe. Mindezekről részletesen a város honlapján olvashatsz.

Mindemellett további nagyszerű helyszínek is csatlakoztak az örökségnapokhoz, mint Alcsútdoboz, ahol az arborétumban séták lesznek szakvezetéssel, Dég, ahol a klasszicista Festecsics-kastély és angolparkja vár, Fehérvárcsurgón a Károlyi-kastélyban lesz kastélylátogatás, Iszkaszentgyörgyön az Amade-Bajzáth-Pappenheim-kastély nyitja ki kapuit, míg Lovasberényben a romjaiban is elegáns Cziráky-kastély. Móron a Lamberg-kastélyban és angolparkjában indulnak vezetések, Nádasdladányban a Nádasdy-kastély épületét és akár még a pincéjét is bejárhatod, mindemellett a szalonban szombaton koncert, este pedig fényvetítés vár. Válon a tűzoltószertárnál a kiállításmegnyitó után műemléki séta lesz, Csákváron pedig római kori gyermekjátékok, látványásatás és előadásokkal tisztelegnek a történelem gazdagsága előtt.

Régiónk igen gazdag a kastélyokat tekintve, ezért mi mással is folytatnám a felsorolást, mint kastéllyal: Bajnán a Sándor-Metternich-kastély épülete és környezete kerül bemutatásra, Tatán az Esterházy-kastélyban vasárnap óránkénti vezetéssel ismerheted meg elődeink örökségét, a Kuny Domonkos Múzeum előadással, kiállítással és kézművs foglalkozással csábít. Komáromban a Monostori Erődben, Közép-Európa legnagyobb újkori erődjében gazdag programok várnak szombaton, a majki Kamalduli Remeteségben pedig vasárnap 30 percenként indul vezetés. Tatabányán a Bányászati és Ipari Skanzen ipari és technikai örökségünkről összeállított kiállítással invitál, a Tatabányai Múzeum pedig 3 kiállításba enged bepillantani. A várpalotai Thury-vár szombaton előadással, kiállítással és filmvetítéssel hívogat

TIPP>>> Az öszes rendezvényt részletesen megtalálod az esemény honlapján, a www.oroksegnapok.hu-n.

És ez mégcsak a Kulturális Örökség Napjai helyszínei voltak, melyhez az Európai Mobilitási Hét eseményei is társulnak, érdemes tehát kimozdulni és akár kerékpárra pattanva ellátogatni a múzeumba!

A kulturális eseményeknek azonban ezzel még közel sincs vége, miután szeptember 19-27 között az Ars Sacra fesztivál zajlik, a Nyitott Templomok Napjával.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonkozepdunantulon.blog.hu/api/trackback/id/tr297793160

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása