A hét helyi terméke: a Tornai borok

tornai.JPGfotó: Tornai Pincészet 

Utunk során a Somló-hegye már messziről vonza tekintetünket és hívogat. Nem hiába, a Somlót meg kell hódítani, ízeit-illatait meg kell kóstolni és hagyni kell magunkat elcsábulni a jó borok világába...

Az idei évben 70 éves Tornai Pincészet  meghódította és megszelídítette e dombokat, nedűit palacka zárva kínálja.

Az egykori alapító, Tornai Endre alig egy hold nagyságú birtokon kezdte a szőlő művelését és a bor készítését, mely napjainkra 54 hektár termőterületre bővült. A hegy minden oldalán termesztenek szőlőt, melyet a hagyományok tiszteletben tartása mellett a legkorszerűbb szőlőtermesztési és -feldolgozási technológiák alkalmazásával készítenek.

A Tornai Pincészet a Somló-hegy meghatározó borászata és immár a harmadik generáció kötelezte el magát a borászat mellett és vallják, hogy  "A bornak lelke van. A Somlai bornak legendája is".

A pincészet, lépést tartva az idővel, a legújabb technológiai elvárásoknak megfelelően, a kíméletes feldolgozás után saválló acéltartályokban, reduktív technológiával, irányítottan készíti a borokat. A kiválasztott, válogatott, kitűnő alapanyagok 12 órás héjon áztatás után, tradícionálisan 500 literes tölgyfahordóban erjednek, majd 8-10 hónapig érlelődnek.

A pincészet meglátogatásával mindezt, a 9000 hl kapacitású acéltartályokat és a 60 darab magyar ászok tölgyfahordót meglesheted. Természetesen lépcsőn leereszkedve és szakavatott vezetővel. De előtte a család által kialakított múzeumban - majdnem - minden titokra fény derül a heggyel és a somlói borászattal kapcsolatosan. Megtudhatod azt is, miért a somlói Juhfark a "nászéjszakák bora" és azt hogy, hogy egykor gyógyításra is használták a somlói bort.

A pincészetben egész évben lehetőség van ott helyben megkóstolni a borokat, borkorcsolyával, vagy finom, helyi alapanyagokból készült ételekkel. Télen és rossz időben védelmet nyújt a borbemutató terem, mely üvegablakai viszont zavartalan panorámát kínálnak. Tavasztól őszig a nyitott terasz csábít egy kellemes kóstolóra, beszélgetésre....

tornai_pinceszet.jpgfotó: Tornai Pincészet

A pincészet felkészült akadálymentes eszközök beépítésével a mozgássérült, siket, nagyothalló, gyengén látó és vak vendégek fogadására, akik zavartalanul élvezhetik a kitűnő nedűket.

A család elsősorban olyan hagyományos somlói fajtákat termel, mint a Juhfark, Furmint, Olaszrizling és Hárslevelű. De e mellett a területre kevésbé jellemző fajták is megtalálhatóak, mint a Pinot gris vagy a Pinot blanc.

A Vinotékában az egész kollekció rendelkezésre áll, a fiatalosabb, könnyedebb ízvilágú boroktól a Tornai Classicon keresztül a Top Selection családig.

Nehéz lenne felsorolni, hogy ezekkel a borokkal mennyi hazai és külföldi elismerést tudhat a pincészet magáénak, azonban honlapjukon, vagy facebook oldalukon minden információt megtalálhatsz róluk.

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonkozepdunantulon.blog.hu/api/trackback/id/tr698711500

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása