Ismerd meg a Vértes szépségeit!

2014. november 03. 13:27 - Közép-Dunántúl a Királyi Régió

meran muzeum.JPG

A múzeum épülete  (Fotó: Vértesi Erdő Zrt.)

Új kiállítóhellyel gazdagodott a Vértes! Október 22-én nyílt meg a Vértes lábánál, Csákberényben az egykori Merán-uradalom központjában a "Gróf Merán Fülöp Vadászati és Erdészeti Múzeum" és a "Vértesi Panoráma Tanösvény".

A múzeumban egy 80 négyzetméteres helyiségben kapott helyet a Vértes jellemző élőhelyeit és állatvilágát bemutató dioráma és a 70 fős előadó-és oktatóterem, mely alkalmas különböző vadászati és erdészeti előadások megtartására.

DSC00929.JPG

Dioráma (Fotó: Vértesi Erdő Zrt.)

A múzeumban festményeket vadászati kitűzőket, régi erdészeti geodéziai műszereket és eredeti selmecbányai fakönyvek tárlatát láthatják.

A kültéri tablókon keresztül megismerhető Merán és Esterházy család története.  Az intézmény udvarán található a vadászok védőszentjének, Szent Hubertusnak szobra, amely Kanalas Sándor, erdélyi fafaragó művész alkotása.

DSC00955.JPG

Kültéri tablók (Fotó: Vértesi Erdő Zrt.)

A Vértes legszebb kilátópontját is érintő Vértesi Panoráma Tanösvény bejárása során a valóságban is megismerhető a természet, a talajviszonyoktól és domborzattól függően sziklagyepek, karsztbokorerdők, száraz tölgyesek, gyertyános-kocsánytalan tölgyesek, bükkösök, cseresek, kultúrerdők váltják egymást.

 Bővebb információ: www.verteserdo.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonkozepdunantulon.blog.hu/api/trackback/id/tr256859101

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása