A nyolcszáz éve alapított Zirci Ciszterci Apátság pincéje ad otthont a tavaly megnyitott apátsági sörfőzdének. Azonban Zircen nem ez az első sörfőzde, mivel a ciszterciek 1735-ben már készítettek sört. Habár az eredeti sörfőző műhely már nincs meg, az arborétum tava őrzi az emléket, melyet Seres-tónak neveznek, illetve a mellette álló épületet sörháznak hívják a helyiek a mai napig.
Fotó: Zirci Apátsági Manufaktúra
A Zirci Apátsági Manufaktúra tavaly augusztusban három féle sörrel jelent meg a piacon: egy pilseni típusú lágerrel, egy szűretlen búzasörrel, illetve egy belga típusú ale- sörkülönlegességgel.
A Zirci Apátsági Pils klasszikus, könnyű, kesernyés, arany színű láger, melyet a ciszterciek mindennapi fogyasztásra szánnak. A Zirci Apátsági Búza selymesen citrusos, szűretlen búzasör, amit leginkább étkezések kísérőjének ajánlanak. A Zirci Apátsági Belga csalogató illatú, karakteresen komlózott sörkülönlegesség, mely – a régi böjti sörök hagyományát folytatva – erősebb és táplálóbb a mindennapi söröknél.
Fotó: Zirci Apátsági Manufaktúra
TIPP>>> Keresd a hozzád legközelebbi lelőhelyet a sörkeresővel!