"Duna, hajók, mesterségek" - új kiállítás a Monostori Erődben

2013. szeptember 24. 14:14 - Közép-Dunántúl a Királyi Régió

ME_madartavlat_uszt_72dpi.jpg

A Monostori Erőd a Komáromi Erődrendszer tagjaként 1850 és 1871 között épült. Az örökkévalóságnak épített létesítmény azonban elkészültével szinte egyidőben, a korszerű haditechnika megjelenésével elvesztette hadászati jelentőségét.

A Dunai Bástya, más néven Parancsnoki torony az Erőd legfontosabb bástyája, önállóan is védhető egység. Az épület egy földdel körülvett, középudvaros, zárt patkó alakú, háromszintes ágyútorony.

Az első világhárorú békeszerződése az erődrendszert kettévágta: a Monostori Erőd, a Csillag Erőd és az Igmándi Erőd Magyarország területén maradt, míg az Öregvár, az Újvár és a Nádor-vonal Szlovákia területén, Észak-Komáromban található.


ME_bastya_uszt_72dpi.jpg

A Monostori Erőd szinte egész területe bejárható, a Dunai Bástya üresen álló szintje korábban nem volt látogatható. A mostani felújításának köszönhetően mintegy 1200 négyzetméteren jött létre komplex kiállítótér, valamint fogadótér és rendezvényterek. A Duna partján álló épületrész megújult terei alkalmassá váltak a rendezvények, családi események, esküvők, konferenciák szervezésére.

A Kikötői Fogadótérben a folyami áruszállítás hőskorát, a dunai hajózás történetét és a Duna-menti mesterségek hagyományait bemutató kiállítások létesültek. A Monostori Erőd felújított Dunai bástyája 1200 négyzetméteren várja látogatóit, ittt található az erőd legújabb kiállítása, a "Duna, hajók, mesterségek" című kiállítása.

A bástya felújított terei nemcsak családi, hanem vállalati, és iskolai programok lebonyolítására is alkalmasak. Az épületegyüttes, amely rekonstrukciója uniós forrásból és az Új Széchenyi Terv támogatásával összesen 444 millió forintból valósult meg, az ország egyik legjelentősebb idegenforgalmi attrakciója.

www.erod.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonkozepdunantulon.blog.hu/api/trackback/id/tr115531487

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása