Bemutatkozunk

2012. szeptember 20. 15:09 - Közép-Dunántúl a Királyi Régió

Magyarország történelmi középpontjában, a Dunától a Balaton-felvidékig csaknem három megyét felölelve terül el a magyar államiság bölcsője, a Közép-Dunántúl. Lépten, nyomon találkozhatunk a magyar történelem gazdag örökségével – elég, ha csak a két megyeszékhelyet, Székesfehérvárt, a „királyok városát” és Veszprémet, a „királynék városát” említjük.

 A régió számos vára, így a sümegi, a veszprémi, a cseszneki vagy a Bory-vár, illetve a térség kastélyai: Martonvásáron a Brunszvik, Nádasdladányban a Nádasdy-kastély egész évben rendezvények sokaságával várja a látogatókat, hogy megismerjék a régiót, annak kultúráját, múltját és jelenét és együtt alakíthassák a jövőjét.

A régió északnyugati területén a Gerecsére, Vértesre és Bakonyra tagolódó ősi röghegység, a Dunántúli-középhegység húzódik, mely az aktív turisták kedvelt célpontja; bakancsban, kerékpár nyergében és lóháton (Bábolna, Kisbér, Mór, Enying) egyaránt. A hegyvonulaton végighaladó országos Kék-túra útvonal érinti a legszebb turisztikai célpontokat, elvezet a természeti értékekhez, a történelmi műemlékekhez és a völgyekben megbúvó, kisebb-nagyobb csendes falusi üdülésre is alkalmas településekhez. A hegységtől délre a fürdőzés, vízi sportolás örömeit kínálja a „napfény tava”, a Velencei-tó, a Velencei-hegység felől érkező szelek a szörfösök és vitorlások sportját éltetik, a kajakosok-kenusok a tó északi és déli partján is vízre szállhatnak.

A régió megújult gyógy- és termálfürdőhelyein – Pápán, Agárdon és Komáromban – újra várják a régi és új, a gyógyulni és pihenni vágyó vendégeket, a modernkor elvárásaihoz igazodó, a belföldi és külföldi vendégek igényeit egyaránt kielégítő fürdőkomplexumokban.

A Közép-dunántúli régió kulturális értékei (a remekművű Herendi porcelánok; a kékfestés művészetét még művelő Kékfestő Múzeum Pápán), néprajza (mohai tikverőzés, bakonyi betyárok, csákvári fazekasság) és turisztikai lehetőségei egymást kiegészítve változatos és tartalmas időtöltést kínálnak minden vendég számára.

Ne hagyják el a régiót anélkül, hogy meg ne ízlelnék a régió specialitásait – a rácpontyot, a bakonyi betyárlevest vagy a különlegesen elkészített vadétkeket, - hiszen hogy egy térséget igazán megismerhessünk, meg kell kóstolnunk ételeit és italait, így a helyi borvidékek nedűit: a móri Ezerjót vagy a somlói Juhfarkot is.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonkozepdunantulon.blog.hu/api/trackback/id/tr944790615

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása