A Magyar Szent Család Székesfehérváron

2012. október 30. 08:00 - Itthon/Kitti

A Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeumban lesznek láthatóak a Magyar Szent Család Ereklyéi 2012. november 13. és december 22. között.

Egyházmegyei Múzeum_plakát.JPG

További információ: www.szfvar.katolikus.hu

A Magyar Szent Család rövid története:

Szent István halála után a kedvezőtlen politikai események sok szenvedést okoztak az özvegy királynénak, Gizellának. Néhány év múlva nem maradt más választása, udvartartásával együtt vissza kellett térnie szülőhazájába. El kellett hagynia Magyarországot, vele együtt fia, Szent Imre és férje Szent István sírját is Székesfehérváron. Imáiban azonban sokat könyörgött a pogánylázadásoktól, trónviszályoktól szenvedő magyar népéért. A passaui Niedernburg kolostor főnöknőjeként halt meg 1060 körül, s a niedernburgi templomban helyezték örök nyugalomra.

Országos sajtóvisszhangot váltott ki, hogy 2007-ben a Szent Imre 1000 éve kiállításra Münchenből Székesfehérvárra érkezett Székely Bertalan egy hazánkban korábban még be nem mutatott festménye, mely meghitt, bensőséges kapcsolatban ábrázolja Boldog Gizellát és a kisgyermek Szent Imre herceget. A Családok Éve alkalmából 2011-ben pedig már Boldog Gizella ereklyéje érkezett Bajorországból, Passauból Székesfehérvárra. Közel 1000 év után Szent István városában ereklyéikben újra találkozott a Magyar Szent Család. 

Spányi Antal megyés püspök 2012-től a magyar szentek ünnepéhez, november 13-hoz legközelebbi szombaton hálaadást tart a Magyar Szent Család közbenjárását kérve. Erre az ünnepre az egész országból szeretettel várja a híveket megyés püspök. Ezt követően egészen karácsonyig a múzeum elmélyülésre, meditációra, tiszteletadásra és imára alkalmas nagytermében az érdeklődők megtekinthetik a Magyar Szent Család ereklyéit, s kinyilváníthatják tiszteletüket.

Szent István fejereklyéjét 1777-ben Mária Terézia hozatta vissza Raguzából, Szent Imre ujjának csontereklyéje pedig 1930-ban érkezett vissza Aachenből Székesfehérvárra. 2011-ben Boldog Gizella ereklyéje, Passau püspöke, Wilhelm Schraml jóvoltából Székesfehérvárra került, s újra együtt van a Magyar Szent Család a királyok városában. 

Az ereklyék sorsa példázza, hogy hosszú évszázadok alatt, de végül begyógyulnak a történelem okozta sebek, s szentjeink közbenjárására új, boldogabb világ köszönhet ránk, hiszen Magyarország a kezdetektől, éppen szentjei által, Európa elválaszthatatlan része.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonkozepdunantulon.blog.hu/api/trackback/id/tr384871019

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása