Vadlúd Sokadalom 2014, Tata

2014. november 17. 15:18 - regadmin

A hagyomány szerint november utolsó szombatján, immár tizennegyedik alkalommal rendezik Tatán a Vadlúd Sokadalmat, ahol több ezer madár látványos vonulását figyelhetjük meg. Az idei eseményen várhatóan rekordot dönt a vadludak száma, és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület is itt ünnepli a negyvenedik születésnapját.

A tatai Öreg-tó hagyományos téli pihenőhely a vadludak számára. Az eurázsiai tundrák vidékéről érkező madarak minden évben itt töltik a telet, és csak február végén, március elején indulnak vissza északi költőhelyeikre. A helyszín azért is különleges, mert az Öreg-tó az egyetlen madárpihenőhely, amit szinte teljesen körbevesz egy város, azaz Tata és az olyan épületek, mint a vár vagy az Esterházy-kastély.

_DSC5521.jpg

A vadludak tiszteletére minden év novemberében szervezik a Sokadalmat a természetvédők, ahol a vadludak látványos vonulása mellett egyéb programok is várják az érdeklődőket. Lesznek szakmai előadások és gyerekprogramok, fotókiállítás, országos madármegfigyelő verseny, solymász- és csillagász bemutató. Körkapcsolás keretében más jelentős magyarországi vizes élőhelyeket is közel hoznak a közönséghez (Bihar, Dinnyési Fertő, Fertő-tó, Kardos-kút, Szegedi Fehér-tó, Csaj-tó, Kis-Balaton, Hortobágy, Tisza-tó, Zámoly, Rétszilas).

Még több infó a rendezvényről itt.

A november 15-16-i hétvégén már 36 ezer vadludat számoltak a természetvédők, ami sokkal több a tavaly ugyanilyenkor megszámolt 11 ezer példánynál. November 28-án és 29-én, a Vadlúd Sokadalom napjain tehát várhatóan rekordot dönt majd a madarak száma.

Részletes program itt.

Az idei rendezvény díszvendége a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság, további különlegességét pedig az adja, hogy itt mutatják be a 40 éve a természet szolgálatában című filmet, ami az idén 40 éves Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület történetéről szól.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonkozepdunantulon.blog.hu/api/trackback/id/tr696910151

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása