Ragyogó napsütéses november - 2. rész

2015. november 12. 17:00 - Közép-Dunántúl a Királyi Régió

Az előrejelzések alapján már nem is olyan sokáig élvezhetjük a ragyogó tavaszi időjárást, ezért érdemes kihasználni még az előttünk lévő napokat és felvenni a túracipőt....

A második részben a Vértesbe invitállak benneteket:

A fővárostól nem messze található hazánk egyik legeredetibb angolparkja, az Alcsúti Arborétum. Érdemes már útköben lassítani és az Etyek-Alcsútdoboz, vagy a Nadap-Lovasberény útvonalon csodálni az őszi színekbe öltözött fákat.... Hihetetlen a természet játéka. Visszafelé szürkületben viszont érdemes vigyázni, előfordulhat az erdőből előbukkanó erdőlakó, vigyázzatok rájuk is!

De visszatérve az arborétumra: télen is minden nap 10 és 16 óra között sétálhattok a több, mint 40 hektáros parkban, amit József nádor Habsburg leszármazott telepített az 1820-as években. Valaha kastély is állt a parkban, azonban ma már csak a timpanonos főhomlokzat emlékeztet rá. Illetve egy ötletes megoldás révén te is bepillanthatsz egy képzelt ablakon át a múltba:

alcsuti_arboretum_ablak_a_multba_www_dinpi_hu.JPG

 fotó: www.dinpi.hu

A park az elmúlt években felújításra került, érdemes felkeresni a hidakat, dísztavat, szökőkutat, bandukolni a sétányon és gyönyörködni.... www.dunaipoly.hu

Alcsútdoboztól csak egy ugrás a Vértesi Natúrpark szíve, Csákvár. A 17 települést magába foglaló natúrpark látogatóközpontjának a Geszner-ház ad otthont, ahol a Vértes csodálatos világába kaphatsz bepillantást. A Dohányos háznál pedig belecsöppenhetsz egy olyan világba, amiről azt hiszed, csak az alföldön létezik. Egy kis ízelítő, de a kép csalóka, mert korábban készült :-)

kd_aktiv_es_okostudy_dscf1121.jpg

Elárulom: a távolban bivalyok legelésznek, de találhatsz itt szürkemarha csordát is és a Pusztai Fogadónál meg is kóstolhatod a Csíkvarsai csodacsípőst és ha ízlik, haza is vihetsz belőle. Addig is egy kis őszi hangulat a Vértesből:

vertes_osszel_naturparkok_hu.jpg

 fotó: www.naturparkok.hu

És mit szólnál egy kis Csíkvarsai ötpróbához? Ha jó vagy a bálahömbölgetésben, nyúldobásban, karikásütésben, pulicsalogatásban, vagy pányvavetésben, akkor te lehetsz a legjobb csikós a vidéken! www.vertesinaturpark.hu

A Vértes déli részén találod meg a lankák között megbúvó települést, Csákberényt, ahol a közel 5 km hosszú Panoráma Tanösvény elkalauzol a Déli-Vértes legszebb kilátópontjára. A tanösvényen táblák igazítanak útba és adnak részletes tájékoztatást. Megéri a látványért megmászni a túrautat!

A túrát kezdheted, vagy fejezheted a kiindulópontnál található Gróf Merán Fülöp Vadászati és Erdészeti Múzeumban, ahol a környék történetét, flóráját és faunáját megismerheted. Nagy élmény, főleg a gyermekeknek az élőhelyeket és állatokat bemutató dioráma:

meran_muzeum_diorama.jpg

Különleges újdonság a múzeum mellett kialakított bemutató faszénégető boksa, ahol az egyedülálló módon már csak a Vértesi Erdő Zrt. által végzett faszénégetésről tudhatsz meg sokmindent.

meran_faszenegeto.jpgfotó: Gróf Merán Fülöp Vadászati és Erdészeti Múzeum facebook oldala

TIPP>>> Csákberényben járva szintén megkóstolhatod a helyi ízeket és még azt is megnézheted, honnan való :-) Látogass el Orondpusztára, ahol a kandallóval fűtött hangulatos teremben megkóstolhatod a sajtokat és borokat.

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonkozepdunantulon.blog.hu/api/trackback/id/tr88073552

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása