Élő hagyomány Mohán

2016. február 08. 14:52 - Közép-Dunántúl a Királyi Régió

Nagy a készülődés a Fejér megyei kis településen, Mohán, ahol immár sokadszor húshagyó kedden (február 9. az idei évben) Tikverőzésre kerül sor. Ez a régi hagyomány korábban jellemző volt több településen is, azonban mára csak Mohán őrzik és az egész település részt vesz a vidám farsangi eseményben. A jelmezeket apáról-fiúra öröklik, vagy épp az ifjak életkorának megfelelően készítik, mert a tikverőzésben betöltött szerep függ az életkortól is :-)

Négy fő alak jellemző a felvonuláson: az ételadományokat begyűjtő és a termékenységi varázslatért felelős lánynak öltözött tikverő, a bohóc, aki vigyáz a "lány tikverőkre" és ügyel arra, hogy senki ne térjen haza tiszta arccal, a szalmakötegekkel kitömött török, akit lökdösnek, csúfolnak és a kéményseprő.

A néphagyomány elnevezése természetesen csak jelképesen idézi fel a tikverést, mely valójában egy termékenységi varázslat, illetve a tél elűzése.

A nap folyamán a beöltözött legények sorra járják a házakat, hogy a tyúkokat "elvarázsolják", illetve begyűjtsék a tojásokat és útközben minden arra járót összekormoznak, a fiatal lányok-asszonyok szoknyája körül pedig tikverő botjukat lengetik. A kormozás a betegségek és gonosz szellemek elűzését szolgálja, a bottal való "verés" pedig a termékenységet.

Majd az este folyamán összegyűlnek a legények és a kapott elemózsiát közösen elfogyasztják, a sok tojásból pedig óriási rántottát készítenek.

moha02_tikverozes_minalunk_hu.jpgfoto: ÖKK Fehérvár               A hagyomány UNESCO védettséget kapott

Természetesen az eseményen bárki részt vehet, te is részese lehetsz. Ha az idei évben már nem, de jövőre húshagyókedden látogass ki Mohára. Csak ne feledd, a kormozás neked is jár!

Információt a népszokásról a tikverozes.blog.hu oldalon talász. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonkozepdunantulon.blog.hu/api/trackback/id/tr958370226

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása