A hét helyi terméke, avagy kóstolj bele Közép-Dunántúl ízeibe!

2016. március 19. 07:00 - Közép-Dunántúl a Királyi Régió

Az Etyeki Sajtútállomás a következő a sorban, akit szeretnénk bemutatni nektek a helyi termékekről szóló sorozatunkban.

"Egy táj, egy íz, egy érzés: satjkóstolás, sajtevés" - szól a mottó, mely egy életforma is egyben.

A Váli-völgy lankái közt, ott, ahol az Etyeki dombokon a kitűnő szőlők teremnek, bújnak meg azok a gazdaságok, ahol a kecskék, tehenek, juhok adta tejből készül a sajt. Itt, az Újhegyi-dűlőn, a Gasztrosétányon egy felújított sváb présházban található az Etyeki Sajtútállomás is, ahol hagyományos módon készül a sajt....

Az Etyek Ödön-majorban több mint ezer tejelő Holstein fríz tehén egy csoportja gyógyfüves legelőn legel, ebből a tejből készülnek az EtyekTej kézműves termékei, köztük a gomolya és az érlelt, félkemény, kemény sajtok.

Ebbe a klasszikus mezőgazdasági üzemnek a mindennapjaiba azonban te is bepillantást nyerhetsz, megnézheted, hogyan készül a sajt és még vajat is köpülhetsz!

Nem is kell mást tenned ehhez, csak legalább 2 nappal korábban bejelentkezned!

etyeki_sajtutallomas_vajkopules.JPG

fotó: etyekisajtut.hu

De mi is történik a sajtkészítés bemutatón?

A sajtmester a 300 literes rézüstben, nyílt láng felett kézműves sajtot készít. A 4 órás program alatt megtudhatod, mi az a kultúrázás, hevítés, oltás, sajtalvadék-felvágás, sajtformázás és azt is, hogy mire való a sajthárfa vagy mi is az a kimozin?

Ha elég merész vagy, magad is elkészítheted a vajat, hagyományos fa vajköpülővel, ott, frissen, némi izomerővel és kitartással, de hidd el, menni fog! Majd az eredményt meg is kóstolhatod kenyérre kenve, friss paradicsommal és lila hagymával.

A sajtot nemcsak megnézheted, hogyan készül, de meg is kóstolhatod, házi kenyérrel, sós süteménnyel, salátával, kemencés sülttel, na meg hozzá illő borral!

Kiváncsi vagy, milyen egy traktor-vontatású marhaszállítón utazni? Itt még azt is megteheted! Az MTZ 80 (Belorusz) traktorral a 1-1,5 órás pusztabusz túra alkalmával ellátogathatsz az Etyek Ödön-majori tehenészeti telepre, a gyógyfüves legelőre és kerülhetsz egyet az etyeki szőlődombok felé.

További részleteket a http://www.etyekisajtut.hu/ oldalon találsz.

TIPP>>> Látogass ki március 19-én Etyekre a Tavaszindító Nyitott Pincék rendezvényre, vagy legközelebb április 9-10-én a Tavaszi Etyeki Piknikre és látogasd meg a Sajtútállomást, de ne hagyd ki a többi nyitott pincét se!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonkozepdunantulon.blog.hu/api/trackback/id/tr68492548

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása