Farsangoljunk!

2014. február 12. 13:19 - Közép-Dunántúl a Királyi Régió

images.jpg

Még javában tart a farsang, én most mégis két farsangzáró rendezvényt szeretnék ajánlani.

2014. március 1-jén Móron búcsúztatják a farsangi időszakot és a hidegnek nem nevezhető telet. A nap folyamán a felnőttek élvezhetik a nekik szánt programokat és a móri borokat, míg a gyerekeket a civil szervezetek foglalkoztatják kreatív barkácsolással, mint kiszebáb, farsangi játékok, felvonulási eszközök, például kereplők készítése. A gyerekek néptáncoktatáson is részt vehetnek. A rendezvény végén kerül sor a kiszebáb égetésére, amely hagyományosan a tél temetése.

Bővebb információ: www.moriborvidekinfo.hu

tikverőzés.JPG

A mohai Tikverőzés minden év húshagyó keddjén (március 4.), azaz a farsang utolsó napján kerül megrendezésre. A 14-20 év körüli legények tradicionális maskarába öltöznek: rongyszalagokkal gazdagon díszített bohócnak, fehér ruhás szalmatöröknek, szerencsehozó kéményseprőnek, és a legfiatalabb alakoskodók lánynak. A színes farsangi maskarások végigjárják a falut, és minden házba-udvarba betérnek, hogy összegyűjtsék a tyúkólakban talált tojást (mint a termékenység és bőség szimbólumát). A szokás a nevét csupán a jelképesen elvégzett "tyúkverésről" kapta, a tyúkok fenekét a bohócok furkósbotjukkal jelképesen megütögetik, amely szimbolikus cselekedet a jószág termékenységét hivatott elősegíteni. A varázslás részeként a tikverőzők korommal kenik be a házak hagyományosan az iskolákból és óvódákból idelátogató több száz gyerekre.  A kormozással mindannyian a varázslat részeseivé válunk.

www.moha.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonkozepdunantulon.blog.hu/api/trackback/id/tr225810975

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása