Ragyogó napsütéses november

2015. november 11. 14:58 - Közép-Dunántúl a Királyi Régió

Az időjárás tréfát űz velünk és igazán ragyogó tavaszias őszt varázsol elénk lépten-nyomon. Érdemes egy kicsit lelassítani, menet közben felnézni a fákra, élvezni a ragyogást, a sok színt és a kellemes szellőt.

Összegyűjtöttünk néhány tippet, merre érdemes útnak indulni a következő napokban, ahol csodálatos színes ősz fogad minket, ahol még az igazi tél beköszönte előtt érdemes feltölteni szervezetünket a napsütéssel és lelkünket a természet pajkos játéka által megalkotott látvánnyal.

1. rész

BAKONY

Csupa nagybetűvel, hiszen annyi csodát rejt magában! Nem is tudom hol kezdjem, talán Zirccel. A Bakony legmagasabban fekvő városa sajátos mikroklímával vár. Kiindulásként a település központjában lévő "0 km-es bakancsot" ajánlom, de érdemes úgy időzíteni, hogy jusson idő az Apátság Látogatóközpontjára is, ahol a Természettudományi Múzeumot és a Múzeumkönyvtárat is megnézheted. Szomjadat jóféle zirci sörrel olthatod, ami szintén ott készül. A látogatóközpontnál található a helyi tourinfrom iroda, ahol beszerezheted a túraajánlatokat, vagy információt kaphatsz a szálláshelyekről is.

zirc_apatsag.jpgfotó: Zirci Apátság

Kisebb sétát tervezőknek az arborétumot javaslom, ahol a színpompás ősz kapcsol ki a mindennapok rohanásából és a gombák változatos világába kalauzol.  A komolyabb túrázók számos útvonal közül választhatnak például a http://www.bakonyitura.hu/ oldaláról, vagy a http://www.kektura.hu útvonalai közül.

zirc_romer_floris_nyomaban_tura.jpgkép: Bakonyi kalandok-Rómer Floris nyomában túra facebook oldala

Bakonybél: a Bakony szívében meghúzódó települést 5-700 méter magas hegyek veszik körül, melyet az ősz összes fellelhető színével fest át a túrázók nem kis örömére. Itt találhatóak a környék legmagasabb hegycsúcsai is: a 709 m magas Kőris-hegy, a 661 méteres Kék-hegy, a 649 méteres Nagy-Somhegy, a Parajos-tető a maga 623 méterével és  a Pápavár 531 méterrel. Ezek a magaslatok kilátókkal, hihetetlen panorámával és további csodálatos természet-alkotta kincsekkel várnak. A település honlapján, a http://www.bakonybel.hu oldalon részletesen megtalálod hozzá az információkat! Bakonybélen érdemes a túrázást egy Csillagda látogatással egybekötni!

bakonybel_dr_topoerczer.jpgfotó: Dr. Toperczer István - www.topidoc.hu

Csesznek: a hazai via ferrata bölcsője, ahol, ha még nem próbáltad, akkor is kipróbálhatod és szakavatott segítők ismertetnek meg a mesterfogásokkal. November derekán akár egy tanfolyamon is részt vehetsz, ahol elsajátíthatod a sziklamászás alapjait. Részleteket a cseszneki, illetve a tatabányai via ferrataról és a tanfolyamról a www.vasaltutak.hu oldalon találsz. Ha Cseszneken jársz, feltétlen keresd fel a szirten a környéket évszázadok óta őrző várat, ami felújítva vár! Természetesen a látvány sem semmi onnan fentről az őszi színekbe burkolózott környékre tekintve.

via_ferrata-csesznek.jpgfotó: Vasalt utak - via ferrata Magyarországon facebook oldala

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonkozepdunantulon.blog.hu/api/trackback/id/tr308070254

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása