Heti úticél: Velencei-tó

2016. március 31. 15:48 - Közép-Dunántúl a Királyi Régió

Ha már itt a jó idő és úgy érzed, ideje kimozdulnod a négy fal közül, vedd utadat a Velencei-tó felé. Már csak azért is, mert a hétvégén itt lesz az első hivatalos Magyar Multimotoros Drón Bajnokság.

De vértezd fel magad információval és ha már eljössz, nézz körbe, járd körbe, biciklizd körbe... Van mit nézni :-)

Jöhetsz autóval, busszal, vonattal és kerékpárral is, de bárhonnan jössz és bármivel, érdemes úgy tervezned, hogy egy laza tókör beleférjen, hiszen csupán 28 km. Ha nincs kerékpárod, kölcsönözhetsz is.

A klasszikus tó körüli útvonal: Gárdony - Agárd - Dinnyés - Pákozd - Sukoró - Velence - Gárdony útvonalon vezet. ITT találsz egy kis ízelítőt a túrához.

velencei-to_dsc6815_kicsi.jpg

Ha túrázni van kedved, az északi oldalon húzódó Velencei-hegységben számos túraútvonal található, de az egyik legérdekesebb a pákozdi ingókövekhez vezet. Számos különleges formát fedezhetsz fel a Pákozdtól Pázmándig húzódó "kötengerben": Pogány-kő, Gomba-kő, Oroszlán-szikla, Kocka-kő, Pandúr-kő... Ha egy kis izgalomra vágysz, akár egy kisbarlangos túrára is benevezhetsz. Infot ITT találsz róla.

A tavasz eljöttével a tó környéke is kezd feléledni, egyre több mindent tudsz megnézni, kipróbálni:

Várpark, Dinnyés: különleges élmény a 18 középkori romvár kicsinyített mása között sétálni, melyek rekonstrukciós tervek alapján, eredeti anyagukból készültek.

varpark_1.jpg

fotó: varpark.hu

Gárdonyi Géza Emlékház és a Rönkvár: A nagy magyar író felújított szülőházában emlékkiállítást nézhetsz meg Gárdonyi Géza életének legfőbb állomásairól, irodalmi munkásságának kiemelkedő értékeiről. Mellette kapott helyet a Gárdonyi rönkvár az Egri vár, az Egri csillagok c. regény helyszínének kicsinyített mása, ahol a gárdonyi várkapitány végigkalauzol a kazamatarendszeren, és természetesen bepillantást nyerhetsz a várvédő vitézek életébe!

Vörösmarty Emlékház, Kápolnásnyék: hétfő kivételével minden nap 10-18 között megnézheted, hol töltötte Vörösmarty Mihály a gyermekkorát.

Velence Korzó: tengerparti hangulat, séta a parton, kikapcsolódás... és minden, ami a jó kikapcsolódáshoz kell, a Korzón megtalálod egész évben.

Sukorói Néprajzi Ház: a hétvégére kitárja ajtaját és szeretttel vár szombat és vasárnap is 10-16-ig az egykori zsellérház, szépen berendezett helységeivel.

Pákozd-Sukorói Arborétum: Kilátó, Természetrajzi Múzeum, 150 férőhelyes fedett szín, játszótér, focipálya,  tűzrakó helyek és páratlan növényvilág - kellemes sétával és kitűnő panorámával a Pákozd - Sukorói Arborétumban.

Nemzeti Katonai Emlékpark, Pákozd: 1848-as emlékek, sorkatonaság története, XX. századi háborúk emléke, békefenntartás, Doni emlékkápolna, 1956-os emlékpont, na meg helikopter szimulátor, séta, kellemes pihenő a teraszon...

pakozd_33443_kicsi.jpg

A hétvégére különböző programok között is válogathatsz:

Szombaton Dinnyésen Gólyaköszöntő és tavaszi madárgyűrűzés lesz a Madárdal Tanösvényen és ha már Dinnyésen vagy, a Templomkert és Hagyományőrző Központban "A férfi éke" címmel bajuszkiállítást nézhetsz meg, ahol a "szőrtörténettel" kapcsolatos tárgyak, fotók kerültek kiállításra, továbbá május 1-ig Börzseiné Győry Éva népi díszítő kiállítását is megnézheted itt. Még szombaton a Velence Korzón megnézheted Radics Tamás hegymászó, fotós, világutazó, egyetemi PhD-hallgató fotókiállítását, illetve a Velencei-tavi Galériában Csizmadia Klára ezoterikus selyemfestő kiállítását.

Vasárnap Velencén a Korzón kezdetét veszi a Drone Racing Hungary, de csatlakozhatsz a XI. Böllhoff Tóparti-Futópartihoz is, nézőként, de akár résztvevőként is. Ha szombaton nem tudtál minden kiállítást megnézni, de még érdekel valami, pótolhatod vasárnap. 

Természetesen a jó idővel kinyitottak a cukrászdák, kávézók is, ahol helyben készült fagylaltokkal és süteményekkel koronázhatod meg a napod!

Töltődj fel napsütéssel és élménnyel a hétvégén a Velencei-tónál!

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonkozepdunantulon.blog.hu/api/trackback/id/tr568548106

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása