Szent Márton hetében

2015. november 09. 14:30 - Közép-Dunántúl a Királyi Régió

Márton-napi programoktól színesedik a hónap első fele, melynek derekán járunk. Ha még nem ettél libát az idei évben, itt az ideje, mert a mondás szerint "Ki Márton napján libát nem eszik, egész évben éhezik".

De hogy ne így legyen, összegyűjtöttük, hol teheted ezt meg, illetve hol vehetsz részt egy jó kis "libás" napon:

Mór:

Móron folytatódnak a múlt héten elkezdődött programok, soron következő esemény a Márton-napon (november 11.) tartott új borok versenye lesz, majd az "Asszonyfarsang" a Borbarát hölgyek szervezésében és a lampionos felvonulás, ahol sült tök, forró tea, forralt bor várja a résztvevőket, illetve koncert a kicsiknek és a nagyobbaknak.

A felsorolás még nem ér véget itt, hiszen november 13-án, pénteken fúvóskoncert lesz a Régi mozi épületében, 14-én pedig Német Nemzetiségi Kórustalálkozó vendégkórusok szereplésével. A Márton-heti programok sorát november 21-én jótékonysági és hagyományőrző Edelweiss-bál zárja.

Pázmánd:

pazmand_liba.jpg

Pázmándon a Szerelemvölgy a helyszíne a Márton-napi ludasságoknak. A hétvégén kemencés liba ételeket kóstolhatsz a Boráriumban, amit Jutka mama vezénylésével készítenek szívvel-lélekkel, na meg jó hozzávalóval a fa tüzelésű sparhelten és annak kemencéjében. Mindehhez kitűnő borok és élő jazz zene adja a felejthetetlen gasztronómiai és zenei élmény kavalkádját.

Etyek:

libadalom_etyek.jpg

Az etyeki Gasztrosétány jobbnál-jobb, azaz finomabbnál-finomabb élményekre csábít, most épp Libadalomra invitál. Szombaton az ínycsiklandó libakülönlegességek, új bor és csábító házi falatok, szörpök és borok mellé lúdfutamra, azaz libafuttatásra nevezhetsz be.

A szervezők felhívása szerint természetesen hozhatod az otthon trenírozott és nevelt tuninglibádat, de ha esetleg nincs, az sem baj, készültek és ott a helyszínen is választhatsz a szériából. Ne félj, azok is hitelesítve vannak! Így már nincs is más dolgod, mint végigterelni a kijelölt Etyekringen!

libafutam_etyek.jpg

TIPP>>>  Miután versenyről van szó, a szabályok sem maradhatnak el, érdemes áttanulmányozni nevezés előtt!

A szabályok:
1. A versenyre 1 terelőember maximum 1 libával nevezhet.
2. A versenyre minden liba maximum 1 terelőemberrel nevezhet.
3. A libát a 20 méter hosszú, 2 méter széles, úgynevezett menetirányban lejtő szőlősor pályán bottal tereli a terelőember.
4. A terelőbot max. 100 cm hosszúságú lehet.
5. A terelőbottal fizikai bántalmazást sem a libán, sem a terelőjén, sem a többi terelő emberen nem szabad végezni.
6. Minden futam egyszerre 2 pályán történik, az nyer, aki előbb tereli végig a pályán a libáját.
7. Az érvényes futamért a célon a libának és a terelőembernek is át kell haladnia.
8. Nevezéstől függően a futamgyőztesek döntőt futtatnak.
9. A versenybizottság a libákat és terelőit ellenőrzi, a doppingolt libákat és terelőket kizárjuk.
10. A verseny végén az abszolút győztes páros elnyeri az „Etyek libája” és az „Etyek libaterelője” címet.
11. A versenyen mindenki csak saját felelősségére vehet részt.
12. A gyerek kategória győztes egy palack Rókusfalvy Birtok mustot, valamint a felnőtt kategória győztes egy palack Rókusfalvy Birtok Fresküvét nyer.

Somló:

somlo_32063_a5_kicsi.jpg

November 13-15 között elsők között kóstolhatod a Nagy-Somlói borvidék gazdái 2015-ös évjáratú borait! A három napos Márton-napi Újbor Fesztivál során a korai szüretelésű szőlőfajták felhasználásával készült újborokat kínálják a tárt kapukkal váró pincészetek. A listát a pincészetekről az esemény oldalán ITT megtalálod.

Márton napi táncház a Galiba zenekarral: kézműves foglalkozás, gyermekjátszó, a Junior és a Pulutyka csoport műsora, táncházi mulatság.

17.00 - Kézműves foglalkozás
18.00 - Gyermekjátszó Bókáné Zemancsek Edit vezetésével
19.15 - Az Alba Regia Alapfokú Művészeti Iskola Junior csoportjának és a 2015. évi „Fölszállott a páva” című televíziós népművészeti vetélkedő elődöntőjébe jutott Pulutyka csoportjának műsora
20.00 - Táncházi mulatság

Belépőjegy: 500 Ft

- See more at: http://www.teleelettel.hu/esemeny/808/marton_napi_tanchaz#sthash.iLJLRqPP.dpuf
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonkozepdunantulon.blog.hu/api/trackback/id/tr618064358

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása