Márton-napi Libato(u)r

2013. november 06. 13:55 - Közép-Dunántúl a Királyi Régió

liba.jpg

Lassan közeledik a Márton nap, amely ősidők óta a téli évnegyed kezdő napja. Ezen a napon kóstolták meg az új bort és nagy eszem-iszomot tartottak, hogy jövőre is bő termés legyen mindenhol.

A Márton-napi liba lakomáról szóló első írásos beszámoló a 12. századból származik.

A Márton nap a 40 napos adventi böjtöt megelőző utolsó nap, amikor a jóízű és gazdag falatozás a vigadalom megengedett. A hiedelem szerint ezen  a napon ludat illik enni, mert aki Márton napján nem eszik libát, az egész évben éhezik.

libasült.jpg

Tipikus ételek voltak ezen a napon  a libaleves és a libasült párolt káposztával zsemle-vagy burgonyagombóccal. Márton-napi lúdpecsenyés vacsora végén már kiforrott újborral szokás koccintani, amit Márton poharának hívnak.

Az MT Zrt. Élmény Itthon Facebook oldalán Furfangos Márton várja a játékos kedvű facebookozókat. A játékosok között  www.itthon.hu oldalon található programok közül hat kerül kisorsolásra.

 

A közép-dunántúli Márton-napi programok megtalálhatóak honlapunkon:

 http://itthon.hu/kozepdunantul/aktualis/-/content/14212/1/marton-nap-libasagok-es-kikapcsolodas

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonkozepdunantulon.blog.hu/api/trackback/id/tr305617778

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása