Okosan a múzeumban

2015. július 02. 13:04 - Közép-Dunántúl a Királyi Régió

Hazánkban először Székesfehérváron debütál az első múzeumi helymeghatározáson alapuló rendszer, mégpedig a székesfehérvári Egyházmegyei Múzeumban. A 2015. júniusában bevezetett rendszer lehetővé teszi, hogy a múzeumban a látogatók iPad készülékeken működő alkalmazás segítségével bármilyen adat megadása nélkül arról a műtárgyról, amely előtt megállnak, további információt, képeket és hanganyagot halljanak.

Az iBeacon szabvány elterjedésével remélhetőleg hamarosan megnyílik a lehetőség, hogy a beltéri helymeghatározás mindennapi használatú legyen. A rendszer működésének lényege, hogy kis méretű jeladókat helyeznek el a belső térben és azok érzékelik a közelükben lévő „okoseszközöket”, azokkal képesek kommunikálni, képet, hangot, információt továbbítani.

A teszprojekt jelenleg 5 különböző iBeacon jelét kezeli, rövid tárlatvezetés formájában, mely remélhetőleg a közeljövőben kiterjesztésre kerül a múzeum egész területén. Nem titkolt távlati cél, hogy turisztikai felhasználási szinten nemcsak az egyházi területek, múzeumok, templomok kerüljenek be az alkalmazásba, hanem Székesfehérvár teljes egészében lefedett legyen az intelligens és informatív megoldásokkal.

A jelenlegi múzeumi rendszer egy előretelepített program, egyenlőre még nem tölthető le az alkalmazás, mely Apple iPad-re került optimalizálásra.

A tesztrendszer 2015. szeptember 30-ig nyitvatartási időben kipróbálható a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeumban (8000 Székesfehérvár, Városház tér 4.). További információ: http://www.szentistvankiallitas.hu/

img_7287.jpg

Kép:  Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonkozepdunantulon.blog.hu/api/trackback/id/tr247590448

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása